Čaputová és elvbarátai

Mátrix
Szlovákiában ugyan közvetlenül választják az államfőt, de hivatalának csak „gyenge” jogosítványai vannak. Az elnökválasztás mégis jól jelzi a szavazók hangulatát és a pártok támogatottságát.

ÚJABB NYUSZI SOROSÉK KALAPJÁBÓL

Az első fordulóját megnyerő Zuzana Čaputová ügyvédnő egy négy pártból álló ellenzéki tömb jelöltje, aki a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) színeiben politizál. Ezt a pártot csak 2017 novemberében alapították, ám a tavalyi önkormányzati választáson már besöpörte Pozsony főpolgármesteri székét.

Čaputová a bazini hulladéklerakó elleni küzdelmével és a Via Iuris környezetvédelmi jogvédő mozgalom tagjaként vált ismertté, s csak nemrég kezdett el politizálni. Ez pártja többi vezetőjéről már nem mondható el; a legtöbbjük számos alakulatot megjárt már, és csak az utóbbi időben fedezte fel magában a progresszivitást.

 

ÜGYÉSZSÉG ROMÁN MINTÁRA

A PS és maga a befutó államfőjelölt is korunk egy politikai fast fashion áruja, amely a francia elnök, Emmanuel Macron szabásmintája alapján készül. Korábbi pártok csődtömegéből kiválogatják a még használható programelemeket és politikusokat, majd azokat újrahasznosítva, néhány új arccal és jelszóval kiegészítve mint valami teljesen frisset ajánlják a szavazóknak.

A hivatalából távozó szlovák államfő, Andrej Kiska is egy ilyen egyciklusos politikus, aki arra jó volt, hogy megakadályozza Robert Fico elnöki ambícióit, ám semmi maradandót nem alkotott.

A PS esetében Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester és Zuzana Čaputová számít új arcnak, míg a pártelnök, a korábban a Fiatal Szociáldemokratákat (MSD) vezető Ivan Štefunko régi motoros.

Északi szomszédunknál az államfő nevezheti ki a bírákat, ezért a „progresszívek” a „korrupció” elleni harc jegyében megfelelő embereket akarnak kinevezni, akik – a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA mintájára – kordában tartják a „régi” parlamenti pártokat. Pont ez Čaputová – egyébként a párt honlapján magyarul is olvasható – legfontosabb programpontja, ami viszont azért meglepő, mivel Szlovákia a többi eurózóna-országhoz hasonlóan már csatlakozott az Európai Ügyészséghez, amely az uniós források felhasználását hivatott ellenőrizni.

A PS januárban megállapodást kötött Macron pártjával, így a lengyel Nowoczesna (Modern), a magyar Momentum és az osztrák Neos mellett május 26. után ők is átigazolhatnak az Európai Parlament ALDE-frakciójából a francia elnök új pártcsaládjába.

 

KINEK A MODELLJE?

A Soros-laboratórium sokadszorra Magyarországot választotta e modell tesztelésére, ám nálunk Bajnai Gordon Együtt pártja csúfos kudarcot vallott, mivel a többi ellenzéki formáció önvédelmi reflexe működött. A modell megvalósítása most Lengyelországban haladt a legmesszebb, ahol az EP-választásra a Nowoczesna és a Polgári Platform (PO) vezetésével egy hatpárti Európai Koalíció veszi fel a versenyt a kormányzó PiS párttal.

A szlovákiai siker után várható, hogy Szerbiától Románián át Magyarországig felerősödnek az ellenzéki összefogást követelő hangok. És ki tudja, hány nyuszi kerül még elő a kalapból?

 

Borítófotó: Čaputová tévévitára készül Šefčovičcsal. Feltupírozták