Ahány ház, annyi pisztoly Montenegróban

Mátrix
Az idegenforgalom mellett a fegyverek feketepiaca is pezseg a kicsiny balkáni országban. Kalasnyikovot már 150 euróért is be lehet szerezni.

A montenegrói bűnüldöző szerveknek komoly szándéka leküzdeni a törvénytelen fegyverkereskedést, az illegális piac azonban, úgy tűnik, idáig nem rettent meg a rendőrségi bejelentésektől és végrehajtott akcióktól. Virágzik. Ettől volt hangos az utóbbi napokban a montenegrói média: szinte mindent be lehet szerezni pult alól, és a kliensnek csak a pénztárcája szab határt annak, milyen gyilkos eszközt vesz magához, ha támadnia vagy védekeznie kell. Már 50 euróért is kaphatók bizonyos robbanószerkezetek, 100-ért lőfegyverek, így egyáltalán nem furcsa, hogy a tengerparti kis államban a gyilkosságok nagy részét olyan fegyverrel követik el, amelynek egyszerűen felgöngyölíthetetlen az eredete.

Az alvilági körökben zajló leszámolások során az eddigiekben leginkább a távcsöves puskákat alkalmazták a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából Montenegróba érkezett profi bűnözők vetélytársaik likvidálásakor, de manapság „divatosabbnak” számítanak a kézzel gyártott robbanószerkezetek – adta hírül meg nem nevezett forrásra hivatkozva az egyik podgoricai hírportál. Az illegális fegyverkereskedelem terén töretlen, s a politikai tapasztalatoktól eltérően meglehetősen sikeres a „regionális együttműködés”. A forrás ugyanis arról számolt be, hogy Albániából, Koszovóból, Szerbiá-ból és Boszniából is érkeznek Montenegróba fegyverek, ugyanakkor az sem ritka, hogy a zsebkendőnyi ország a biznisz kiindulópontja. Semmi sem lehetetlen: ha pénzért nem megy, a cserekereskedelem szabályai lépnek érvénybe, így ütik nyélbe az üzletet.

S hogy mi minden kapható a montenegrói illegális fegyverpiacon? Szerbiai és orosz gyártmányú áruból nincs hiány, de mindenki talál az igényeinek megfelelőt. Az igazinak tűnő pisztolyutánzatok, riasztópisztolyok ára 50 és 80 euró között mozog. A Glock osztrák félautomata pisztolyoké az 1500-at is eléri, a szerb, Zastava gyártmányú 9 mm-eseket viszont már 450–600-ért is be lehet szerezni az információk szerint. A félautomata vadászkarabélyokért (PAP) 100–300 eurót kell a pultra helyezni, a 357-es Magnum ára viszont mostanra 1500 és 3000 euró között mozog. A .25-ös kaliberű Zastava dámapisztolyt 150–300-ért kínálják a feketepiacon, a 7,62 milliméteres TT katonapisztolyért 250–400 eurót kell leszurkolni. A kis karabélyok ára 100–200, a ceruzapisztolyoké 100 euró alatt van. Az AK–47-es Kalasnyikov gépkarabély 150–300-ba kerül, a Dragunov mesterlövészpuska 800–2000-ért szerezhető be. Bombát, repeszes gránátot, egyéb robbanószert akár 50 euróért is vásárolhat, aki tudja, kihez kell fordulni. Természetesen töltények és robbanószerek készítéséhez szükséges alapanyagok is rendelkezésre állnak.

Ahhoz, hogy valaki fegyvertartási engedélyt szerezzen, szigorú ellenőrzéseken, testi-lelki épséget igazoló vizsgálatokon kell átesnie. Előfeltételt jelent, hogy az illető múltja patyolattiszta legyen az igazságszolgáltatás előtt; ha nem hoztak ellene ítéletet korábban, s rendőrségi feljelentést sem tettek, akkor jó eséllyel pályázik az engedélyre. Természetesen fegyverviselési kiképzésen is át kell esniük az igénylőknek.

Az állami rendőrség közben közzétette, milyen eredményt ért el az illegális fegyvertartás elleni küzdelem terén. Ami az idei adatokat illeti, az év első hét hónapjában összesen 216 gépfegyvert kobzott el, 122-ről derült ki, hogy engedély nélkül tartották. Tavaly pedig 483 fegyvert foglaltak le, ezek közül 333-ról bizonyosodott be, hogy a feketepiacon szerezték. A hatóság közölte még: 2016-ban és 2017-ben is pisztolyok képezték a lefoglalt „áru” legnagyobb részét. Hogy mekkora eredménynek számít az élénk fegyverpiacáról ismert, bő 600 ezer lakosú államban évente háromszáz pisztoly kivonása, azt mindenki döntse el a saját mércéje szerint.

Borítófotó: Terrorelhárítók a balkánon. Hasonló fegyverek a montenegrói feketEpiacon is beszerezhetők (Reuters)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink