A számítógéptől a politikáig

Mátrix
ROBERT MERCER PORTRÉJA  | A szófukar amerikai milliárdos átalakította az amerikai jobboldalt.

Robert Mercer kényelmetlenül érezte magát 2014-ben, amikor fellépett a pódiumra az amerikai Számítógépes Nyelvészek Szövetségének éves konferen-ciáján Baltimore-ban, hogy átvegye életműdíját. Figyelmeztette is a közönséget, hogy a számára biztosított egyórás időkeret több, mint amennyit egy hónapban beszélni szokott.

„Több mint húsz éve hagytam ott az IBM kutatólaboratóriumát, és azóta egyáltalán nem érdekel sem a nyelvészet, sem az IBM. Viszont arról, amivel mostanában foglalkozom, egyáltalán nem beszélhetek.”

„NEM MONDOK SEMMIT”

Hogy miről nem beszélhetett akkor a milliárdos, azt ma már tudjuk: az amerikai jobboldal finanszírozásáról. Mercer a harmadik legnagyobb adományozója volt a konzervatívoknak a mostani választási ciklusban a kaszinómogul Sheldon Adelson és a pénzügyi alapokat kezelő Paul Singer után. A Washington Post szerint benne van a politikát befolyásoló leggazdagabb amerikaiak 10-es csoportjában. Olyan nevek között szerepel ezen a listán, mint az olajmágnás Koch testvérek, a sajtócézár Rupert Murdoch vagy maga Donald Trump. Velük ellentétben azonban Mercer visszahúzódó, zárkózott, interjút szinte soha nem ad. A Wall Street Journalnek nyilatkozta egyszer: „Boldogan élem az életemet úgy, hogy senkinek sem mondok semmit.”

Az üzletember szófukarságát ellensúlyozza lánya, Rebekah Mercer aktivitása. Ő központi szereplője volt Donald Trump kampányának. Szoros kapcsolatban volt/van Stephen Bannonnal, a Breitbart News vezérigazgatójával, aki szintén aktív szerepet játszott Trump útjának egyengetésében az elnöki posztig.

A NYELV ÉS A SZÁMÍTÓGÉP

De hogy jutott el idáig a hallgatag milliárdos? Új-Mexikóban nőtt fel, kanadai bevándorlók gyermekeként – idézi fel a Newsweek róla készült portréja. Apja az aeroszoltechnológiában dolgozott kutatóként. Ő keltette fel az érdeklődését a kódok, a számítástechnika iránt. Egyetemi évei alatt az amerikai légierő új-mexikói bázisán dolgozott programozóként. „Szerettem a számítógépes laborok éjszakai melankóliáját. Szerettem hallgatni a merevlemezek surrogását és a nyomtatók klattyogását” – nyilatkozta egyszer. Az egyetem után, 1972-ben az IBM kutatóközpontjához szegődött el. Azzal foglalkozott, hogy statisztikai formulák és algoritmusok segítségével miként lehet a nyelveket a számítógép kódjaiban is megjeleníteni. A komputerek hőskorában az egyik legnagyobb feladat az volt: a gépeket miként lehet megtanítani arra, hogy „megértsék” az emberi nyelvet. Mercer a nyelvészetről keveset tudott, így kénytelen volt új módszert kifejleszteni.
Óriási szövegmennyiségeket táplált a számítógépbe, és a szavak közötti kapcsolatokat statisztikai alapon dolgozta fel. Így „tanította” meg a komputert a nyelvre. Egy 1988-as konferencián, ahol bemutatta eredményeit, a nyelvészek szörnyülködtek. A módszer viszont működött, ez vált a későbbi szövegfelismerő szoftverek – mint például a Google Translate – működési elvévé.

Hamar kiderült, hogy ez a tudás a pénzügyi világban is kiválóan kamatoztatható. Szülei halálának évében, 1993-ban állást kapott a Renaissance Technologies nevű, befektetési menedzsmenttel foglalkozó vállalatnál New Yorkban. Gyorsan lépkedett felfelé: 2010-ben már vezérigazgató volt. Abban az évben immár 150 millió dollárt keresett. Tényleges vagyona nem ismert. Háza, az Owl’s Nest (Bagolyfészek) New Yorkban, Long Islanden van, jachtja a Sea Owl (Tengeri Bagoly, egy létező halfaj, a Cyclopterus lumpus). A hajó 150 méter hosszú, 18 fős legénység szolgál rajta, 75 millió dollárba került.

MÉDIABEFOLYÁS ÉS BIG DATA

A család szinte Mercer meggazdagodása óta támogat republikánus jelölteket. Olyan meghatározó konzervatív agytrösztöket, szervezeteket is finanszíroznak, mint például a Heritage Foundation, a Cato Institute vagy a Manhattan Institute. (Rebekah többükben igazgatósági tag.)

Legnagyobb beruházása mégsem egy politikai szervezethez, hanem egy hírügynökséghez kötődik. A Bloomberg értesülései szerint a Breitbart Newst
10 millió dollárral támogatta 2011-ben. A família pontosan tisztában volt azzal, hogy a politikai befolyás a leghatékonyabban a médián keresztül valósítható meg. Trump kampánya alatt – és előtt is – hevesen ostorozta a hagyományos médiát, a szerinte álhíreket előállító médiumokat – ezt Rebekah tanácsolta neki. A The Guardian című brit lap szerint Mercerék a CNSNews nevű hírügynökség tulajdonosát, a Media Research Centert az elmúlt években 10 millió dollárral támogatták. A portál aktív szerepet vállal a hagyományos média hiteltelenítésében, az „álhírgyártás” leleplezésében.

A brit újság összesítése szerint 2010 óta Mercer 45 millió dollárt költött politikai kampányok és további 50 milliót nonprofit szervezetek finanszírozására. A Media Research Centernek nyújtott támogatás célja például az amerikai médiá-ban meglévő „liberális torzítás” ellensúlyozása volt. A Breitbart Newsba való befektetés a jobboldali Huffington Post megvalósítását irányozta elő. Az internetes lap londoni kiadását 2014-ben, a brit választások előtt hozták létre.

Van azonban egy társaság, amelynek meglehetősen sok köze van Mercer korábbi szakmájához, a számítástechnikához. Ez a Cambridge Analytica, egy viszonylag kicsi adatelemző vállalkozás. A cég választási stratégiák, információs műveletek kidolgozásával foglalkozik. Ez utóbbi kicsit furcsán hangozhat, ám a titkosszolgálatok körében már régóta ismert és alkalmazott módszer. Tömegpropaganda, amely az emberek érzel-meire hat. A Cambridge Analytica figyeli a világhálót, személyes adatbázisokat épít fel például a nyilvános Facebook-profilokból. Ezeket személyre szabott hirdetési vagy politikai kampányokban egyaránt fel lehet használni. A cégnek saját bevallása szerint ötezer különböző fajtájú adatból és 220 millió amerikai választópolgárról meglévő információkból álló adatbázisa van. A Guardian úgy véli, a társaság részt vett a brexit melletti népszavazás kampányában is. A Mercer család a lap szerint jó kapcsolatban van Nigel Farage-zsal, az euroszkeptikus UKIP párt vezetőjével. A vállalkozás Trump választási hadjáratában is aktív szerepet játszott. Mercer kezdetben Ted Cruz elnökjelölti kampányát támogatta. A Politico című lap értesülései alapján, amikor Cruz visszalépett Trump javára, Rebekah vette fel a kapcsolatot utóbbi lányával, Ivankával és férjével, Jared Kushnerrel.

 

MERCERÉK

Robert Mercer 1946-ban született, gyermekei: Rebekah Mercer (a Mercer Family Foundation vezetője), Heather Sue, Jennifer Mercer. Rebekah tagja volt Donald Trump Presidential Transition Team Executive Committeejének. 2016-ban a Politico a legbefolyásosabb nőnek nevezte a republikánus politikában. Merceré Amerika legnagyobb történelmi lőfegyvergyűjteménye, versenyszerűen pókerezik, van egy körülbelül 2,7 millió dollár értékű vasútmodellpályája. Számos jachtja van, üzemeltet egy lovardát és egy lovas központot is. 

MERCER FAMILY FOUNDATION

A Mercer család politikai alapítványának 2014-ben 37 millió dolláros vagyona volt. Az alapítványt Robert lánya, Rebekah vezeti. A szervezet számos konzervatív ügyet finanszíroz. 2009 és 2014 között 70 millió dollárt költöttek ilyen célokra, bőkezűen támogatták többek között az alábbi szervezeteket: Heritage Foundation, Illinois Policy Institute, Heartland Institute, SUNY Stony Brook. Az alapítvány fő profilja a közpolitika, a felsőoktatás és a tudomány. Emellett több a katonai veteránokat segítő programban is részt vesznek. 

BREITBART NEWS

A Breitbart Newst 2007-ben alapították. Robert Mercer felbukkanása 2011-re tehető, ekkor nagyjából 10 millió dollárt fektetett bele. A jobboldali hírportál tulajdonos-vezérigazgatója, Larry Solov 2017 februárjában elismerte, hogy a Mercer család résztulajdonos a Breitbart Newsban. Elmondása szerint a famíliának nincs szerkesztőségi hatásköre a lapban. A harmadik tulaj Andrew Breitbart özvegye. Az elnökválasztási hadjárat előtt Stephen Bannon, Trump kampányfőnöke a kiadvány szerkesztőjeként dolgozott. A Mercer családot máig a Breitbart legjelentősebb befektető támogatójaként és társtulajdonosaként tartják számon.

A 2016-OS ELNÖKVÁLASZTÁS

Mercer a korábbi években finanszírozott egy közvélemény-kutatást, amely világosan kimutatta: az amerikai politikai helyzet egyre kedvezőbb egy kívülről érkező jelölt számára. A kutatást végző Patrick Caddell szerint a milliárdos igazi libertariánus, aki „megveti a republikánus pártvezetést, mert tagjait korrupt bűnözőknek tartja, akik tönkretették az országot”. A 2016-os választási ciklusban Mercer első számú támogatója lett a szövetségi jelölteknek. A múlt év júniusáig 2 millió dollárt költött John R. Bolton kampányára, és 668 ezer dollárral finanszírozta a Republikánus Nemzeti Bizottságot. A választási hadjárat során összesen 22,5 milliót osztott szét. Ted Cruz kampányának egyik legbőkezűbb támogatója volt, összesen 11 millió dollárt adott Cruzhoz köthető adománygyűjtő szervezeteknek. Később Donald Trump elnökválasztási kampányának egyik legfőbb segítője lett. Nemcsak adományokkal, hanem munkaerővel is támogatta Trumpot: ő ajánlotta be például Stephen Bannont, a Breitbart szerkesztőjét, aki a republikánus jelölt kampányfőnöke, majd stratégiai tanácsadója lett. 

BIG DATA

Mercer nem csak anyagi segítséget nyújtott.
A „big data” szakértőjeként adatokkal, adatelemzéssel is támogatta a fentebb említett kampányokat – a brexitet és Trumpot is.  2014-ben a Cambridge Analytica 44 amerikai politikai versenyben vett részt. A cégnek New Yorkban és Londonban egyaránt van irodája. 2015-ben Ted Cruz választási hadjáratában adatelemzéssel foglalkoztak, majd 2016-ban, miután Cruz kampánya megtorpant, Trumpnak kezdtek dolgozni, illetve a brexitkampányban is részt vettek. A vállalkozással kapcsolatban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is nyomoznak a hatóságok.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink