A megkavart Spéder-médiabirodalom

Mátrix
Valamire készülhet Spéder Zoltán megmaradt médiaérdekeltségeivel: az internetes portfólióját, illetve az InfoRádiót is a tavaly ősszel létrehozott Cemp-X Online Zrt. nevű társaság tulajdonolja mostantól. Így egy holdingcégben összpontosulnak ezek a vállalatok, tehát megválni is könnyebb lehet tőlük.

TotalCar.hu Kft., www.Napi.hu Kft., dívány.hu Kft., Femina Média Kft., Fidelio Media Kft., Port Ticket Kft. – ezek a világhálós médiacégek maradtak Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségében, miután megvált az Index.hu-tól. És persze továbbra is az övé a Budapesten sugárzó InfoRádió. Ahogy azt korábban a Figyelő is megírta, az internetes lap kacifántos úton cserélt gazdát. Fontos a dátum, amelyre majd visszatérünk: április 20-án a Spéder által birtokolt CEMP megvált az Index tulajdonjogától, az arra vonatkozó opciós jogot Simicska Lajos cége, a Pro-Ráta Holding Zrt. hívta le. Ez a társaság a tulajdonjogokat még aznap átruházta a Magyar Fejlődésért Alapítványra, amelyet az NP Nanga Parbat 17 Zrt. hozott létre. Az alapítvány egyszemélyes kurátora Bodolai László, aki egyben az Index új igazgatóságának elnöke. Ő az alapítványt létrehozó és az alapítói jogokat gyakorló cég kizárólagos tulajdonosa is. Még egy adalék: a Nanga Parbat élén az a Tóth Marianna áll, aki köztudottan Simicska „embere”, tehát az internetes lap tulajdonjogait gyakorló alapítvány igencsak közel áll a milliárdoshoz. Tulajdonosváltás ide vagy oda, továbbra is kiváló és harmonikus az együttműködés az Index és a Spéder tulajdonában maradt „aloldalak” között, de erről később.

Megindult az átszervezés

Spéder azután sem maradt tétlen, hogy megvált az Indextől. A lapunk birtokába került céges papírok alapján az utóbbi hónapokban lázas átalakításba kezdett megmaradt médiaérdekeltségeinél. A Cemp-X Online Zrt.-t még tavaly október 26-án alapította meg, miután megvált a Portfolio.hu-t és a Pénzcentrum.hu-t működtető társaságától. A tízmilliós alaptőkéjű, elinduló vállalkozásába ötmillió forintot rögtön be is fizetett. A vállalatban ekkor még ő volt az egyedüli tulajdonos, az igazgatóságba Ziegler Gábor, Prigyeni Lénárd Ferenc és Pusztay András került be. A Figyelo.hu-n májusban jelent meg, hogy Pusztay Spéder bizalmi embere, aki viszont lapigazgató maradhatott a Simicska-közelivé vált Index.hu-nál. Pusztay nem sokkal cikkünk megjelenése után kiszállt a Cemp-X igazgatóságából. És akkor kanyarodjunk vissza április 20-ra. Miközben aznap az egész sajtót felrobbantotta az Index tulajdonosváltása, a „kertek alatt” Spéder nagyszabású átalakításba kezdett a Cemp-X-nél. A cég rendkívüli közgyűlésén egy 200 ezres tőkeemelés történt, és ezzel 100-100 ezer forinttal beszállt tulajdonostársnak a Spéder 75,5 százalékos birtokában lévő Közép-európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP), valaint a Cemp-X Kulturális Szolgáltató Kft. is. A társaság részvénystruktúrája ekkor úgy alakult, hogy volt Spédernek egy 50 szavazatot érő összevont névértékű részvénye, 50 darab egy voksot érő törzsrészvénye, valamint a két új cégnek egy-egy törzsrészvénye. Ez a helyzet azonban csak néhány óráig állhatott fenn, mert még aznap, az április 20-i tőkeemelő közgyűlés után a CEMP megszerezte Spédertől az 50 szavazatot érő összevont névértékű papírt és további 1 darab törzsrészvényt. Így a médiaholdingnak előkészített Cemp-X 102 szavazatából innentől a CEMP birtokolt 52-t, és Spédernek, illetve a Cemp-X Kulturális Szolgáltató Kft.-nek maradt 49, illetve egy voksa.

Simicska–Spéder-szinergiák

Aztán május 4-én az ekkor már többségi tulajdonos CEMP, az eddigi „csatahajó” beapportálta a Cemp-X-be a médiacégeit. Így minden Spéderhez kötődő, megmaradt internetes médiaportfóliót a CEMP leválasztott közvetlen érdekeltségeiből, és kihelyezett egy ekkor a többségi tulajdonába került új holdingcégbe. Így nyert értelmet a Cemp-X Online Zrt., amely most már holdingként működik. Ide került át a TotalCar.hu Kft., a dívány.hu Kft., a Femina Média Kft., a Port Ticket Kft., a www.Napi.hu Kft., valaint a Fidelio Media Kft. is. Június végén pedig az Inforádió Műsorszolgáltató Kft. is a Cemp-X birtokába ment át a CEMP-től. Az, hogy az InfoRádió miért csak majd két hónappal később került be az elnevezésében is eredetileg online-nak szánt holding portfóliójába, további találgatások tárgya lehet. Eredetileg nem akarta Spéder értékesíteni? Alkudozások tárgya lehetett? A leendő tulajdonost csak az InfoRádióval együtt érdekli a médiaportfólió? Idővel ez is biztosan kiderül. Újabb csavar a történetben, hogy utóbb azonban a CEMP által április 20-án megszerzett, 52 szavazatot érő csomag is kevésnek bizonyult, és május végén még eggyel növelték részvényei számát.
Aki rákattint az Index.hu-ra, az láthatja, hogy a tulajdonosváltás ellenére a most a Cemp-X tulajdonába került oldalak továbbra is „beszállítók” maradtak az Indexnél, tehát cikkeiket innen is el lehet érni. Vagyis a szinergiák miatt Spéder és a Simicska-közelbe került Index továbbra is kölcsönösen erősíti egymást a kattintásszám-növeléssel. Emellett Spéder reklámcége végzi a CEMP SH Kft. hirdetésszervezését.

Mit készíthet elő?

Szakértők szerint Spédernek a cégein belüli médiaátcsoportosítással bizonyosan célja van. Nem véletlen az összes médiavállalat apportja és a CEMP-nél összpontosított, a 103-ból 53 szavazatot érő részvénycsomag kialakítása sem. Utóbbi társaság ezzel a májusban lebonyolított manőverrel egy olyan médiaportfólió-csomagot hozott létre, amelynek akár a teljes, akár a többségi tulajdona egységesen egyetlen ügylettel értékesíthető a piacon.

Spédernek nem kell médiavállalatonként külön-külön cégmódosításokat kezdeményezni, üzletrészeket -megosztani, cégeljárásokat kezdeményezni és ezek által a leendő vevőnek felesleges kockázatokat generálni. Az új tulajdonosnak elegendő megszerezni a CEMP Cemp-X-ben lévő 53 szavazatából 52-t, és övé a teljes internetes portfólió, valamint az InfoRádió többségi befolyása. Amikor a vállalkozó tavaly ősszel létre-hozta a Cemp-X-et, a sajtó rögtön arról kezdett cikkezni, hogy nagy átalakulások várhatók a médiabirodalomban. Izgatottan várjuk, hogy most vajon mire kell készülni néhány hónap múlva.

 

 

RÁZOOMOLNAK

Tarjányi Péter újra megpróbálkozik a nyolc éve megszűnt zoom.hu elindításával. A leginkább biztonságpolitikai szakértőként ismert Tarjányi közel áll a baloldalhoz. Cége, a Proware Kft. 2002-ben, az MSZP–SZDSZ-kormány megalakulása után átvilágította a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Rt., az Állami Autópálya-kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az In-Forrás Kht. és az OEP első Orbán-kormány alatti működését. Emellett például ebben a ciklusban is szakértőként segített az MSZP-nek.

A zoom.hu most is pártatlan, független, objektív akar lenni. A 30-35 fős lap főszerkesztője az a Zappe Gábor lesz, aki januárig a Spéder Zoltán tulajdonolta dívany.hu, Port.hu főszerkesztője volt. De Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője is segíti majd a munkát, s több volt origós és népszabadságos újságírót is leszerződtettek. Tarjányi lapindításának épp a baloldali portálok – a hvg.hu, a 444, az Index és a 24.hu – nem örülnek. Az utóbbinál októbertől Kustánczi Norbert helyett Szigeti Péter lesz az új főszerkesztő.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink