A kicsiktől függ a szlovén kormány

Mátrix
Már az ötpárti balközép kabinet tavaly őszi megalakulásakor tudni lehetett, hogy a kisebbségi kormánykoalíciónak parlamenti (külső) támogatást nyújtó szélsőbalos Levica (Baloldal) előbb vagy utóbb gondokat fog okozni Marjan Šarec miniszterelnöknek. Most éppen erre készül, de a kormánybuktatást egy kis jobboldali párt, az Új Szlovénia (NSi) megakadályozhatja.

FORRÓ POLITIKAI ŐSZ LESZ LJUBLJANÁBAN

A balközép kormánykoalíció öt tagja közül egyedül Marjan Šarec pártjának (LMŠ) ugrott meg a népszerűsége, egy év alatt 12,6-ről 28 százalékra, a szociáldemokraták (SD) a tavalyi 10 százalék körül stagnálnak, a másik három formációt, beleértve a volt kormányfő, jelenlegi külügyminiszter Miro Cerarét is, négy százalék alatt mérik a közvélemény-kutatók. A legnagyobb ellenzéki erő, a Janez Janša vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) a múlt évi 25 százalék körüli eredményét ma is hozná. A felmérések szerint bejutna még a törvényhozásba az enyhe népszerűségvesztést elszenvedett Levica (most 8 százalékon áll) és a szinte ugyanolyan támogatást élvező jobboldali NSi. Az eltelt egy esztendőben Marjan Šarec ügyesen mozgatta a zsinórokat, miközben partnereinek és külső támogatójának a gyengülése egyre feszültebbé tette a velük való viszonyt, aminek már komoly jelei vannak. A Levica egyre erőteljesebb nyomást gyakorol a kormányra. Nehezményezi, hogy az általuk megjelölt területeken még nem történt előrelépés. Most egyetlen ügyhöz, a kiegészítő egészségügyi biztosítás megszüntetéséhez köti az őszi elfogadásra tervezett kétéves állami költségvetés megszavazását. Szlovéniában az alapbiztosítás nem fedez minden ellátást térítésmentesen, az alapcsomagba nem tartozó kezeléseket a kiegészítő díjbeszedésből állja a biztosító. A kormánypártok elvben már a kisebbségi kabinet megalakulásakor támogatták a Levica követelését, de – ugyanúgy, mint akkor – elsősorban a megfelelő pénzügyi feltételek megteremtéséhez kötik a végrehajtást.

Közben a kisebbik jobboldali ellenzéki párt, az NSi bejelentette: mostantól a politikai centrum felé mozdul. Ezt az elemzők úgy értékelik, hogy ki szeretné taszítani a Levicát a kormány mögül. Azt sem szabad elfeledni, hogy Marjan Šarec első választása a kisebbségi kormány tavalyi alakításakor éppen az NSi volt, de akkor nem jött létre az egyezség.

Jelenleg mind a Levica, mind az NSi nehéz politikai helyzetben van. Az ultrabalos alakulat hamarosan mérleget von, hogy sikeres volt-e a parlamentbe jutást követő szereplésük, sikerült-e baloldali pályán tartani a kormányt. Ha nem, vagy nem lát erre esélyt, akkor ténylegesen ellenzékbe vonul, hogy visszaszerezze, esetleg növelje szavazótáborát.
A kis jobboldali párt esetében viszont az a kérdés, hogy a választóik miként reagálnak majd a középrehúzásra. Elemzők szerint a váltásuk csak akkor lehet sikeres, ha meg tudják győzni a táborukat, hogy a balközéppel való együttműködés egy felelős, az állam működése érdekében vállalt hazafias cselekedet, amely megmenti a kabinetet a zsaroló ultrabaltól. Az NSi ugyan kereszténydemokrata párt, de gazdaságilag neoliberális irányultságú, ezért hozzáilleszthető a koalícióhoz.

Egyébként magában az ötpárti ljubljanai kormányban is egyre bonyolultabbak a viszonyok. Alenka Bratušek volt miniszterelnököt, jelenlegi infrastrukturális minisztert és pártját egyre több támadás éri, elsősorban a pártelnök-tárcavezető káderpolitikája okán, és hasonló ügyek miatt Šarec alakulata is kopott, a napokban például kénytelen volt meneszteni egyik államtitkárát. Mindez természetesen a nagyobb ellenzéki jobboldali párt, a Janez Janša által vezetett SDS malmára hajtja a vizet.

 

Borítófotó: útmutatás a Levica kongresszusán. Világforradalmat hirdettek, de nem jutottak be az EP-be

Ezek is érdekelhetnek

További híreink