A jobboldal válasza Macronra

Mátrix
A Franciaország elnöke által semmibe vett középosztályt szólítaná meg a republikánusok ifjú reménysége.  

A violák ünnepén, a Loire mellől, hatalmas szénabálákkal a háttérben üzent hadat Párizs új urának a Republikánus Párt (Les Républicains – LR) alelnöke és a párt decemberi elnökválasztása egyetlen esélyesnek tűnő jelöltje, a 42 éves Laurent Wauquiez. A jobboldal fenegyereke nyíltan kérdőjelezi meg a politikai korrektség eddigi tabutémáit, kirángatva helyükből a brüsszeli elit ideológiai rendszerének axiómáit is.

AZ ÚJ NEMESSÉG

„Megvan nekik a maguk számlakivonata, kódja, a maguk nyelvezete. Semmi kapcsolatuk a világ többi részével. Agyonglobalizálódtak, elveszítették a gyökereiket. Túlhatalmukkal azt üzenik, hogy bűn elutasítani az iszlamizációt, bűn lezárni a határokat, bűn megvédeni kisvállalatainkat és mezőgazdászainkat” – olvasott be az általa új elitnek nevezett hatalmi csoportnak és Emmanuelle Macron köztársasági elnöknek Wauquiez. A szókimondásáról híres politikus egy magyar nyelven is megjelent cikkében, hazánk EU-elnökségét méltatva kijelentette: téves az a sztereotípia, hogy Magyarország kelet-európai állam, helye Európa szívében van.

Az eseményt, a violák ünnepét a francia középutas konzervatívok a szocialista rózsák ünnepére adott válaszként szervezték meg, legelőször 2013 júliusának egy hétvégéjén. Az akkor még Nicolas Sarkozy köré csoportosult értelmiség a francia jobboldal évente megrendezendő, nagy ünnepének szánta.

A lelkes beszédek, a Macron által fémjelzett, globalizációpárti, új irányvonallal szembeni kiállás mellett Wauquiez egyfajta kampánybeszédet is elmondott. Az egykori Európa-ügyi miniszter a nemrég létrejött jobboldali formáció decemberi elnökjelöltségére készül annak legesélyesebb indulójaként. A rendezvény házigazdája és szervezője, Guillaume Peltier, a republikánusok parlamenti alelnöke bejelentette: támogatja Wauquiez elnökjelöltségét. A legújabb költségvetés ismeretében Peltier azt vetette Macron és környezete szemére, hogy a nagyvárosok globalizált elitje új „állami nemességet” hozott létre, amelynek a számára „mi senkik vagyunk”.

SZÓT ADNI A KÖZÉPOSZTÁLYNAK

Wauquiez, akinek egyértelmű feladata volt, hogy választ adjon a francia elnök technokrata jövőképére, óvott a várható adóemelésektől. Kijelentette: Macron nem a jobb- és nem a baloldal államfője, hanem „a globalizáció aranyifja”, aki számára „senki az, aki nem beszéli a globish englisht, aki nem repked naponta a londoni City és a Wall Street között”. Felhívta a figyelmet, hogy így a nemzeti és az európai identitás is veszélybe kerülhet. Sarkozyre utalva a csendes többséget emlegette, és kifejezte reményét, hogy az LR lesz az a párt, amely szót ad az elnémítottaknak és a francia középosztálynak.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink