A „fekete özvegy” kapcsolati hálója

Mátrix
Tavaly szeptemberig a közvélemény számára teljesen ismeretlen volt a Komáromban élő Alena Zsuzsová neve. 

MEGRENDELT GYILKOSSÁGOK

Akkor robbant a bomba, hogy valószínűleg ez a negyvenes éveinek a derekán járó nő rendelte meg az ország nyugalmát megbolygató tavaly februári újságíró-gyilkosságot, amelynek Ján Kuciak mellett a menyasszonya is áldozatául esett. Zsuzsovát és három társát kommandósok tartóztatták le, s azóta is fogva tartják őket.

A történethez tartozik, hogy a múlt év júniusában, más vádak alapján őrizetbe vették Marián Kočner kétes hírű nagyvállalkozót, aki jó kapcsolatokat ápolt bizonyos politikusokkal, ugyanakkor az alvilághoz közel álló személyekkel is. Fokozatosan kiszivárgott a médiába egy olyan, eddig meg nem erősített információ is, hogy talán éppen ő kérte fel a komáromi nőt: szervezze meg az oknyomozó riporter likvidálását. A nyilvánosság eddig nem nagyon láthatta Zsuzsová arcát, mivel az elfogásakor készült felvételen a feketébe öltözött nő hosszú fekete hajával igyekezett eltakarni azt. 

Politikai hálószövés

A tavaly őszi, sikeresnek beharangozott rendőrségi akciót követően azonban ismét megtorpant a nyomozás, pontosabban a sajtó munkatársai csak lényegtelen információkhoz jutottak. Januárban aztán kiderült, hogy a nő nemcsak Kočnerrel állt kapcsolatban, hanem politikusokkal, parlamenti képviselőkkel is. A szlovák törvényhozás egyik kormánypárti (Smer ‒ SD) alelnökével, Martin Glváčcsal több SMS-t is váltott, amelyek bensőséges hangvétele alapján sokan arra következtettek, hogy esetleg közelebbi viszony is lehetett köztük. A sajtóban megjelentek olyan felvételek, amelyeket állítólag Zsuzsová küldött magáról a férfinak. Ezeken a fotókon egy mély dekoltázsú és csábos tekintetű fiatal nő látható, akiről később kiderült, hogy nem Zsuzsová, hanem egy néhány évvel ezelőtt rendezett moszkvai szépségverseny egyik helyezettje, aki vagy húsz esztendővel fiatalabb nála. Ezt a fényképet valószínűleg Photoshoppal kissé „átalakították”, hogy ne lehessen azonnal felismerni. Glváč kezdetben tagadta, majd elismerte ezeknek az SMS-eknek a létezését, ahogy néhány további politikus is kénytelen volt színt vallani. Például a nőügyeiről elhíresült Boris Kollár, a Sme Rodina (Család Vagyunk) nevű ellenzéki parlamenti párt elnöke szintén „levelezgetettˮ a hölggyel, de felmerült Andrej Danko házelnök neve is. Daniel Lipšic korábbi igazságügyi miniszter és pártelnök, aki halálos autóbalesetet okozott és ezért kivonult a politikából, ugyancsak ismerhette Zsuzsovát, bár ezt egyelőre tagadja. Számára azért lehet kellemetlen, ha bebizonyosodik a dolog, mert ő vállalta el a Kuciak-gyilkosság tisztázásával kapcsolatos jogi ügyintézést. Marián Kočnerhez visszatérve: nemrég arról is beszámolt a szlovák sajtó, hogy olyan hangfelvételek vannak a birtokában, amelyek a hírhedt korrupciós ügyben, a Gorilla-aktákban érintett kormánypárti, valamint ellenzéki politikusok és a lobbitevékenységet folytató Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosának a titkos megbeszélésein készültek. (A felvételeket a rendőrség Kočner egyik ingatlanában találta meg, egy széfben őrzött pendrive-on.) Ez a néhány évvel ezelőtt kipattant botrány sok máig megválaszolatlan kérdést vetett fel, és úgy tűnik, a közvélemény továbbra is hiába várja rá a válaszokat.

egy magyar politikus kivégzése

Zsuzsovával kapcsolatban van egy másik fejlemény is. 2010-ben, többszöri próbálkozás után meggyilkolták Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét, a magyar párt elnökségi tagját, Basternák Lászlót, aki még ezt megelőzően ismét jelöltette magát a polgármesteri tisztségre a soron következő önkormányzati választáson. Leghangosabb, egyben legvérmesebb ellenfele a Most‒Híd szlovák‒magyar párt színeiben indult Roman Ostružlík vállalkozó, egy gépkocsiszerelő műhely tulajdonosa volt, akinek lejárató kampányát Alena Zsuzsová pénzzel is támogatta, de segítette őt Andruskó Zoltán is. (Utóbbi szintén a Kuciak-gyilkosság kapcsán került előzetes letartóztatásba, és együttműködik a nyomozó hatósággal.)

Basternák felbérelt gyilkosát, Kaluz Istvánt a rendőrség 2010-ben, Bősön kapta el, majd huszonöt év börtönre ítélték. Mivel féltette hozzátartozóit, nem árulta el, kinek a megbízásából lőtte agyon az MKP-s politikust. Zsuzsovát és Andruskót akkor tanúként hallgatták ki az ügyben, Ostružlík pedig kivonult a politikából, s Ógyalláról is elköltözött. Most azonban a nyomozók ismét elővették a nyolc és fél évvel ezelőtti ügyet, s négy embert megvádoltak gyilkosságban való együttműködéssel: Roman Ostružlíkot, Vladimír Mosnárt, Ladislav V.-t és Alena Zsuzsovát. A Speciális Ügyészség jegyzőkönyvében egyebek mellett arról is szó van (ezt Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán idézi szlovákul), hogy Ostružlík megválasztása esetén kilátásba helyezett Zsuzsovának egy asszisztensi posztot a polgármesteri hivatalban. Bejegyzésében Csáky Pál felidézi egy beszélgetését a később meggyilkolt Basternák Lászlóval, aki elmondta, hogy golyóálló mellényben jár, mert már többször is halálosan megfenyegették. Akkor ezt kissé hitetlenkedve hallgatta, de annyi év elteltével, az új tények ismeretében arra kellett rádöbbennie, milyen piszkos játszmák zajlottak a háttérben. Ezzel kapcsolatban egy oldalvágást is tett a Most‒Híd felé: „Ma tehát a szlovák rendőrség emelt vádat a Basternák Lacival szemben induló s ellene nagyon csúnya lejárató kampányt folytató Roman Ostružlík ellen is. Bérgyilkosságban való részvétel vádjával. Tíz évvel a szlovákiai magyar politikai egység megbontása után. Azután, hogy az MKP akkori elnökeként kirúgtam az irodámból azokat a tagokat és »tanácsadóikat«, akik a Bugár Béla (az MKP korábbi vezetője, az általa alapított Most‒Híd elnöke ‒ a szerk.) idején meghonosodott praktikákat akarták folytatni. S akik ezért inkább vállalták a pártszakítást. S létrehoztak egy pártot, amely körül nagyon csúnya dolgok történnek. Nem döbbenetes mindez? Vagy csak én vagyok túl érzékeny? S kerül esetleg újságíró, aki megkérdezi a Most‒Híd kerületi és járási elnökeit: ki tette rá a párt pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?”

vanek úr is

A legnagyobb kormánypárt, a Most‒Híddal koalícióban lévő Smer ‒ SD (Irány ‒ Szociáldemokrácia) felháborodásának adott hangot, hogy olyan bizalmas információk kerültek nyilvánosságra, amelyek vakvágányra terelhetik a szóban forgó gyilkossági ügyek teljes felderítését, és személyiségi jogokat is sérthetnek. Sokatmondó az is, hogy két hete menesztették a legfőbb ügyész egyik helyettesét, René Vaneket, aki ugyancsak kapcsolatban állt Alena Zsuzsovával. Vanek sokáig nem beszélt erről, de később elismerte, hogy a nő már 2013-ban, a Facebookon kapcsolatba lépett vele, ugyanakkor azt állította: személyesen sohasem találkoztak. A komáromi „fekete özvegy” valószínűleg sokkal több személyre vetette ki a (pók)hálóját, mint azt sejteni lehet. 

 

alena zsuzsová őrizetbe vételekor. Személyiségjegyei alapján igazi „fekete özvegy”