A Czeglédy-dosszié

Mátrix
Egyre inkább úgy tűnik, hogy ráég a baloldalra a szombathelyi MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba diákszövetkezetes botránya. Portré a szombathelyi pártelnökről.

„Én egy zongoracipelő, vagy sokszor maga a zongorista vagyok. A vadnyugati kocsmákban állítólag ki volt írva: Kérjük, ne lőjenek a zongoristára! Elsősorban ügyvéd vagyok, két gyermek édesapja, aki sohasem élt a politikából. Van egy cégcsoport, amiért stratégiailag felelek, s egy saját ügyvédi irodám. Inkább nyugalomban dolgozom, az országos politikában eszem ágában sincs előbbre lépni. Bízom benne, hogy a sokszor kocsmai viszonyokra emlékeztető helyzetekben a zongoristára nem fognak lőni. Helyben persze más a helyzet. Itt én is szárazon tartom a puskaport” – mondta még 2014 áprilisában magáról a Nyugat.hu-nak adott interjújában Czeglédy Csaba. 

PUSKAPOR AZ ELŐZETESBEN
A szocialisták nyugat-magyarországi „fenegyereke” most épp előzetesben tartja szárazon a puskaport. Az ügyészség ugyanis bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat ellene és társaival szemben eljárást.

A gyanú szerint Czeglédyék 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakítottak ki. A hatóság úgy látja, a céljuk az volt, hogy a Czeglédy cégéhez, a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten elhelyezkedő közvetítő vállalatok, illetőleg a céghálózat alján lévő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó adók megfizetését. A gyanú alapján az okozott kár hárommilliárd forint volt. Czeglédy önkormányzati vagyonbevallása azt mutatta, hogy elég jól megél a cégéből. Havonta ugyanis 2,4 millió forintos jövedelme származott belőle. Emellett kétszázezret keresett a Czeglédy Ügyvédi Irodánál és százezret a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft. felügyelőbizottsági elnökeként.

KAPCSOLATOK
Czeglédy a Demokratikus Koalíció (DK) elnökével, Gyurcsány Ferenccel is kiváló kapcsolatokat ápolt, nem egy DK-s sajtóügyben az ügyvédi irodája látta el a volt kormányfő és például Vadai Ágnes képviseletét. Sőt, a Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Altus Zrt. több alkalommal adott kölcsönt a több diákmunkást ki nem fizető Human Operator Zrt.-nek. Eközben az is pikánsnak tűnt, hogy Czeglédy ügyvédi irodája az azóta már lemondott, Gyurcsány-ellenes Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek is vállalta a képviseletét. A „fenegyerek” tehát rugalmasan kezelte a baloldalon belüli szembenállást.  

A kormány láthatóan maximálisan kihasználja az adódó lehetőséget, hogy még nagyobb hangzavart keltsen Czeglédy ügye körül. A Gyurcsány-kapcsolat miatt
ez nem is esik nehezükre. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter például az Európai Bizottság vizsgálatát kérte, hiszen a testület 2015-ben – más cégek mellett – az Altusra bízta operatív programjainak pénzügyi ellenőrzését. Lázár meg akarja tudni, hogy minek is minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap.
Az ügyre a Fidesz–KDNP rögtön lecsapott, hiszen Czeglédy fontos figurája az MSZP-nek, Nyugat-Magyarországon a legmeghatározóbb politikus volt. A kormányoldal a parlamentig vitte az ügyet: országgyűlési határozatban döntöttek arról, hogy felkérik a kabinetet, tegyen lépéseket a kifizetetlenül maradt diákmunkások kártalanítása érdekében.

SZOCIALISTA FONTOS EMBER
A szocialisták mindig is nagyon bíztak Czeglédyben. 2015-ben például mindkét dunántúli időközi választáson a kampány operatív feladatainak az irányításában vett részt. A független balliberális Kész Zoltán által elnyert veszprémi körzetben például az MSZP-s mozgósítást vezette, míg Tapolcán, ahol végül a Jobbik győzött, kampánykoordinátorként tevékenykedett a szocialistáknál. Mindkét szavazáson az MSZP és egyáltalán a baloldal jogi ügyeiben szintén Czeglédy járt el. A 2014-es önkormányzati voksolásokon pedig kampányfőnök volt Szombathelyen. 

Előzetes letartóztatása ellenére is a most 41 éves ügyvéd vezeti a városi szervezetet, és a Vas megyei szocialisták elnökségi tagja is – erős helyi csoportot hozott létre. 2014-ben például az önkormányzati választáson teljes baloldali egységet tudott megszervezni, „egálra” hozta ki a szavazást a Fidesz–KDNP-vel szemben, újra egyéni mandátumot nyert. Ugyanabban a városi körzetben 1998-ban, 2006-ban és 2010-ben is győzedelmeskedni tudott.

2002-ben nem indult egyéni körzetben, viszont az önkormányzattól nem köszönt el. Akkor alpolgármesterként dolgozhatott, majd 2006–10 között ugyancsak ebben a pozícióban találhattuk.   

VOLT MÁR MÚLTJA
De Czeglédynek már volt iskolaszövetkezetes „múltja” a Human Operator előtt is. Sokan úgy vélik, épp ezért mondott le a későbbiekben arról, hogy országos politikai szerepet vállaljon. Pedig Szombathelyen még arra is gondoltak az előzetes letartóztatásba kerülése előtt, hogy a 2002-es ügye már feledésbe merült, és egyéni országgyűlési képviselőjelöltje lehet 2018-ban a baloldalnak.

Czeglédy úgy lehetett éveken keresztül a szocialisták egyik legfontosabb dunántúli politikusa, hogy 2002-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Rébusz Iskolaszövetkezet vezetőjeként adócsalásért. A Rébusz több mint százmilliós adóhátralékot hagyott maga után. De nem járt jobban a szintén felszámolás alatt álló Rébusz-utód Cooperitas Iskolaszövetkezet sem, az eljárás kezdetéig ugyanis 1,4 milliárd forintnyi adótartozást és még 1,5 milliárdos hitelezői követelést halmozott fel. 

Czeglédy azt mondja, ő a törvény erejénél fogva mentesült az akkori büntetőügy jogkövetkezményei alól, így szerinte őt bűnözőnek, adócsalónak hívni önkényes és öncélú, ezért jogsértés. Azt is kifejtette egy interjújában, hogy nem lehet úgy beállítani az ügyét, mintha az akkori ítéletnek a jelenben is jogi kihatása lenne. 

Aztán, hogy a mostani hárommilliár-dos skandalum minek minősül majd, azt újra csak a bíróságnak kell eldöntenie. A Czeglédy-botrány azonban minden bizonnyal a vizsgálati szakasz idején is szinte mindennap megjelenik majd a médiában, újabb és újabb szálaival.

Borítófotó: Czeglédy Csaba egy futóversenyen. Most nincs sok lehetősége a sportolásra (Czeglédy Csaba/Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink