A Bundeswehr katonákat keres

Mátrix
A terror elleni harc jegyében megkezdődött a német hadsereg reformja

A 83 milliós Németország a kontinentális Európa legerősebb gazdasági és politikai hatalma, ám katonailag egyáltalán nem önálló és erős. Ennek megvan a maga történelmi-politikai oka. Az első NATO-főtitkár, Lord Hastings Ismay frappánsan fogalmazta ezt meg: az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig ellenőrzés alatt kell tartani.

Leépülőben

Berlin az EU-t maga elé tolva, valamint a „csekk-könyv-diplomácia” puha eszközével egyébként is eredményesebben érvényesíti érdekeit, így (eddig) az Egyesült Államok és a NATO védelmi ernyőt tartott szövetségesei fölé. A helyzet változik, így a német politikának a terror elleni harc jegyében többet kell költenie védelemre.

A hidegháború idején még félmilliós Bundeswehrbe (BW) 1990 után integrálták az NDK néphadseregének használható részeit, ám a közvetlen fenyegetés megszűntével a védelmi kiadások csökkentek, kevesebb jutott felújításra, beszerzésre és zsoldra is.

A sereg presztízse – részben költségvetési okokból – nagyot zuhant az évek során, amit a sorkötelezettség 2011. tavaszi megszüntetése csak fokozott. A fanatikusokon (mint a magát szír migránsnak kiadó, nemrég lebukott Franco A. főhadnagy) és a hadseregben mobilitási lehetőséget látó szegényeken kívül alig jelentkeznek katonának. A migránsok sem tolonganak, pedig külön képzést is indítottak számukra, gondolván, majd visszaküldik a terep- és nyelvismerettel bíró szíreket, irakiakat és afgánokat békefenntartónak. Mintha ők ezért jöttek volna Németországba. A BW jelenlegi 185 ezer álláshelyéből csak 177 ezer van betöltve, így öt év alatt 14 ezer egyenruhás és 4 ezer civil munkatársat akarnak felvenni. A kiábrándító valóság ellenére mernek nagyot álmodni, ugyanis sok a feladat. A tavaly kiadott fehér könyvben Oroszország – az Obama–McCain-doktrínát követve – partnerből ellenséggé vált, és a Bundeswehrnek fel kell készülnie például zavargások leverésére és a belső rend fenntartására is.

Induló már van

Az újonnan felállított ki-ber-had-osz-tály-nak van már ugyan indulója, de a nyárra előirányzott 13 600 katonából jelenleg csak 260 szerelt fel. Jó hír viszont, hogy a várt 80 egyenruhás hekkerből 60 már most is online szolgál.

Korábban meg akarták nyitni a BW-t az uniós állampolgárok előtt is, ám ez egyelőre lekerült a napirendről. Köztes és célravezetőbb megoldásként inkább a szomszédos országok hadseregeire támaszkodnának, így tavaly elkezdték a német és a holland haderő integrálását. A két ország tengerészei eztán közösen használják a legújabb holland ellátóhajót, 18 holland tank került át egy német páncéloshadosztályhoz, és szó van egy új európai páncéloshadosztály felállításáról is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink