Zuckerberg: ha megtámadtok, jönnek a kínaiak!

Hírek
Világpolitikai kérdéssé tette a Facebook feldarabolásának, visszaszorításának igényét a minap Mark Zuckerberg. A neves Recode portálnak adott interjújában az amerikai értékek védelmével takarózott.  

A hatalmas Cambridge Analytica adatszivárgási botrány vihara úgy tűnik – egyelőre – elült, mert hát a Facebook részvényeinek ára soha nem látott magasságokban van. Ám ez csak a látszat, hiszen lényegében a Facebook továbbra is olyan túlhatalommal bír, ami ordít azért, hogy valahogy megfékezzük ezt az információs mamutot, amely e túlhatalmával lényegében uralja a (digitális) világot – persze karöltve a Google-lel.

A befektetők, és főként iparági lobbisták azért indítottak harcot, hogy megtörjék a bő kétmilliárd felhasználójáról elképesztő összefüggéseket ismerő amerikai óriásvállalat túlhatalmát, éppen a Cambridge Analytica adatszivárgási botrány farvizén. Ezt a digitális anyahajót azonban – úgy tűnik – nem könnyű elsüllyeszteni, Zuckerberg elment a kongresszusi meghallgatásra, hosszú interjúkat adott, de esze ágában sincsen soha nem látott információs hatalmából engedni.

Jól felépített érvrendszerrel azt mondja: ha az állam vagy akár valamely nemzetközi szabályozó (például az EU versenyhatósága) megnehezíti az ő dolgát akár a hazai, akár nemzetközi terepen, akkor majd jönnek a kínai Facebook-pótlékok, amelyek közel sem lesznek ennyire együttműködőek a hatóságokkal. Ahogy Zuckerberg mondja: ha összezsugorítjuk a Facebookot és a versenytársaknak könnyebb játékteret engedünk, akkor az azt eredményezi, hogy a kínai óriásvállalatok fogják betölteni a megmaradó űrt. Nem egy, hanem tucatnyi.

Viszont a Facebook vezér érvrendszere szerint a helyükre lépő vállalatok talán már nem osztoznak a Facebook által képviselt „amerikai értékekben”.

Ha még ezután is kérdés van, akkor egy mondatra leegyszerűsíthető a Facebook-vezér gondolkodása, egyfajta zsarolása: ha kitúrtok és meggyengítetek bennünket, akkor majd jönnek helyettünk a gonosz, állami szándékok által is vezérelt kínaiak.

Borítókép: (MTI/EPA/Shawn Thew)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink