Zsóka boltja

Hírek
Végre egy jó hír – kezdi Zsóka levelét, amelyben arról értesít, hogy majd másfél éves előkészítő munkát követően, az elmúlt napokban megnyitotta hungarikumokat és nemzeti értékeiket árusító üzletét Budapest belvárosában. Azt is közli, hogy pontosan hol: a Bank utca 6.szám alatt. Ha valaki még ezek után is bizonytalankodna, elárulja még, hogy ez a cím a parlamenttől pár perc sétával elérhető. (Arany János utcai Metró megálló mögött – hogy egészen precízen közvetítsem Zsóka üzenetét.)

Mi lettlégyen egy ilyen „hungaricum” üzletben Pesten? Mert, hogy Budán mi vagyon, azt inkább ne is firtassuk: ott nincs még efféle bolt. „A házi Csabai kolbász, Gyulai kolbász, szürkemarha szalámi, kalocsai vagy matyó népművészeti tárgyak, hímzett klasszikus és modern ruhák, ékszerek, fazekas termékek, kerámiák, a Pannonhalmi apátság termékei mellett megtalálhatók mézek, lekvárok, medvehagyma krémek, a legkiválóbb minőségű őrölt paprikák, kézműves sajtok, az őrségi hidegen sajtolt olajok és természetesen a pálinkakiválóságok, borkiválóságok is.”

Egy szuszra talán elég is ennyi, még akkor is, ha ezt Zsóka „szeretettel” közli. Mert úgyis elmegyünk oda, most már egészen bizonyos. Nemcsak azért, mert Zsóka vár mindenkit a Hungarikum Pont-Zsóka Boltjában. Azért is, mert látni akarjuk őt, a bátor kezdeményező üzletasszonyt. 

Zsóka biztosan tudja a tuti receptet, amely igen egyszerű, sőt a recept is önmagában egy hungarikum. És biztos vagyok abban, hogy meg is fogja osztani azzal, aki a Zsóka boltban meglátogatja őt. Azok a lányok, asszonyok pedig, akik majd vidéken – sőt, a Hegyvidéken vagy éppen Mátyásföldön is – eddig csak álmodoztak arról, hogy milyen jó is lenne nyitni egy kis üzletet, Zsóka egyszerű példája nyomán mindenütt létrehoznak majd egy hungarikum boltot. Minden megyében, sőt minden településen. Akár többet is. Szerte az országban.

Nagy kérdés persze, hogy meddig biznisz a biznisz. Meg, hogy meddig ücsörög majd Zsóka az üzletében és mikor váltja fel mondjuk egy másik hölgy, akinek a neve Sári. Vagy Ilonka. Attól persze a bolt még Zsóka boltja marad, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a hungarikumok és nemzeti értékek ügye nagyszerű lehetőséget hordoz hazánk turizmusának fellendítésében, kulturális életének gyarapításában. Mi több, az ország kultúráját és vonzerejét gyarapítani a hungarikum értékek nélkül nem lehet. Minden emberre, aki ezt szívesen, hozzáértéssel és elkötelezetten szeretné művelni, nagy szüksége van az országnak.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink