Zsebbenyúlósak lesznek a nemzetközi utazások

Hírek
A sikeres oltási kampányok következtében a nyáron megindulhatnak az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadidős repülőutak, viszont a tesztelési kötelezettségek jelentősen felsrófolják a nyaralások árát.

Az EU nyáron megnyitja kapuit a már beoltott amerikai turisták előtt – írja a The New York Times Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatára hivatkozva.

A több mint egy éve tartó utazási korlátozás után a változást az Egyesült Államok sikeres oltási kampánya hozta: mostanra az amerikai lakosság mintegy 42 százaléka már túlesett az első oltáson, és harmaduk már megkapta mindkét adag vakcinát.

Ennek eredményeképpen jelentősen enyhülhetnek a beutazási protokollok.

Miután az amerikaiak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat, a Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcináit használják, lehetővé válik számukra a közösségbe való biztonságos beutazás – mondta Ursula von der Leyen.

Bár az EU javaslatot tesz majd az eddigi protokoll megváltoztatására, a tagállamok továbbra is fenntarthatják a szigorúbb korlátozásokat, egyebek között a beutazók számára előírt kötelező karantént

– írja a The New York Times. Pontos dátumot még nem tűzött ki az Európai Bizottság elnöke, hiszen a nyári nemzetközi nyitás az aktuális epidemiológiai helyzettől függ.

Még ha nem is vonatkozik majd rendkívüli korlátozás a beutazókra, a legnépszerűbb üdülési célpontokra való utazás költségeit akár 91 százalékkal is megnövelhetik a koronavírus-járvány miatt bevezetett protokollok

– derül ki a britek utazásait vizsgáló Hoo szállásközvetítő platform felméréséből.

A legnagyobb mértékben a Franciaországba indulókat érinti majd a drágulás, a platform szerint egy átlagos egyhetes párizsi nyaralás fejenként 460 fontba kerül.

A tesztelési költségek 91 százalékkal, vagyis mintegy 420 fonttal emelik meg az utazás költségét.

Az utazóknak ugyanis az indulás előtt tesztet kell végezniük (120 font), egy második vizsgálatra érkezéskor (50 font) van szükségük, és egy harmadikat pedig hazafelé induláskor végeznek el rajtuk, 60 fontért. Ezután, hazaérkezéskor további két teszt elvégzésére kötelezik a nyaralásból megérkező briteket, az Egyesült Királyságba való belépés után kettő és nyolc nappal, amelyek összköltsége 190 font.

Görögországi utaknál kisebb a drágulás valószínűsített mértéke, ugyanis a mediterrán országban 68 százalékkal emeli meg az árat a tesztelési protokoll, hiszen a beutazáskori vizsgálat ingyenes. Az olaszoknál pedig 63 százalékos drágulásra számíthatnak a turisták.

Viszont, a britek számára egy-egy európai utazás akár 1750 fontos többletköltséget is jelenthet, ha „vörös listán” szereplő célpontot választanak.

Ezekről a helyekről hazajövet tíz napot kell eltölteniük az utazóknak egy kormány által jóváhagyott szállodában a visszatérést követően – írja a Travel Daily News turisztikai hírportál.

(Borítókép: 2020.03.20., Budapest. Légi utazásra várók óvatosságból védőmaszkban a koronavírus-járvány miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. (Knap Zoltán (KZ) Bors)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink