Zsarolás miatt nem tárgyal közvetlenül Ukrajnával a MOL

Hírek Figyelő
A gabona importtilalma miatt megzsarolta a MOl-t az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta. A Magyar Nemzet információi szerint Brüsszel a Barátság kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak.

Nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel a Mol vezetői, miután az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta megzsarolta a magyar olajipari vállalatot az ukrán gabona importtilalmának lazítása kapcsán – írta a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa a napokban egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Mol-nak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

A Magyar Nemzet úgy tudja, erre a körülményre hivatkozva az ukrán fél azt az üzenetet kapta Usrula von Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy ilyen hozzáállás esetén „nyugodtan állítsák le” a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítást Magyarország felé. Az ukrán fél ugyanakkor jelezte, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a kérdés kapcsán.

A Mol mindezt fenyegetésként értelmezte, és azt közölték, közvetlenül nem kívánnak az ukrán féllel tárgyalni. Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a Mol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felé szerdán, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben, aki azt ígérte, megpróbál intézkedni az ügyben.

A Világgazdaság eközben arra emlékeztetett, hogy korábban Volodimir Zelenszkij is fenyegetőzött már a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával, ez a lépés ugyanakkor nem csak hazánknak ártana.

Olyan országokat is maga ellen hangolna a Barátság déli ágának használhatatlanná tétele, amelyek jelenleg humanitárius, energetikai és gazdasági segítséget nyújtanak Ukrajnának. Nem mellesleg a Barátság működése után Ukrajna tetemes tranzitbevételhez jut, amire nagy szüksége van, ha pedig a szállítást leállítják vagy szándékosan teszik tönkre a vezetéket, azzal keleti szomszédunk jelentős bevételtől esik el.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink