Zöldkonzultáció: 72 ezren mondták el a véleményüket

Hírek Figyelo.hu

Több mint 72 ezren válaszoltak a zöldkonzultáció kérdéseire, az állampolgárok 12 kérdéskörben nyilváníthattak véleményt

– mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Elmondta, hogy eddig már 14-szer kérték ki az állampolgárok véleményét. A legutóbbit, A Magyarország zöld úton jár online konzultációt októberben indították és december végén zárták le. A zöldkonzultáció keretében a hulladékmentesítés, a faültetési programok, az egyszer használatos műanyagok háttérbe szorítása és a zöld közlekedés is szerepelt. Nyitrai Zsolt hozzátette: soha ennyien még nem mondtak véleményt tematikus kérdésekben.

A lakosság számára fontos a környezetvédelem és klímavédelem – mondta a konzultációt értékelve Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A kitöltők fontosnak tartják, hogy az intézkedések arányosak legyenek, többek között az energia árának megfizethetőségére utalt. A kérdésekre adott válaszok közül kiemelte, hogy a konzultáció egyértelművé tette, hogy a nagy szennyezők fizessék meg a klímaátállással kapcsolatos költségeket. A kérdésekre adott válaszokból konkrét iránymutatást kapott a kormányzat, mondta Steiner Attila. Az látszik, hogy a lakosság számára fontos a megújuló energia terjedése, további napelemes programok támogatása, valamint a zöld közlekedés kérdésköre is nagyon sokakat foglalkoztat. A fásítási programokat is támogatja a lakosság, valamint a hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban kiderült,

a válaszadók 78 százaléka, ha létrejönne a visszaváltás rendszere, akkor visszavinné az üzletbe a fémdobozt, vagy a műanyag palackot is.

A konzultáció kérdéseiből kiderült, hogy a válaszadók 86 százaléka számára fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság, ugyanakkor csak a lakosság 8 százaléka nagyon tudatos és csak fenntartható termékeket vásárol. A klímavédelmi célokkal kapcsolatban a kitöltők 81 százaléka szerint fontos, hogy elmozduljunk a klímasemlegesség irányában, de az is fontos, hogy ezek az intézkedések ne okozzanak hirtelen áremelkedést. Az illegális hulladékot lerakók büntethetőségével kapcsolatban pedig a konzultációban résztvevők 67 százaléka szerint egy drasztikusabb bírság elrettentené az elkövetőket.

Az egyszer használatos illetve a fém italpalackok visszaváltásával kapcsolatban a válaszadók 78 százaléka szeretné, ha létrejönne a visszaváltás rendszere és akkor vissza is vinné azt az üzletbe, az üres palackot.

A napelemek bővítését a válaszadók 51 százaléka támogatja, csak 4 százalék az, aki szerint más energiaforrások hatékonyabban lennének. A faültetéseket 55 százalék támogatja és 42 százalékuk személyesen is részt venne a telepítésben.

Az egyszer használatos műanyagok használatával kapcsolatban a válaszadók 90 százaléka szerint szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. A közösségi közlekedés zöldítése is kiemelte terület és a konzultáció kérdéseire válaszolók 49 százaléka szerint minél hamarabb le kellene cserélni a a buszokat elektromos hajtású járművekre. Steiner Attila kiemelte: fontos a fiatalok szemléletformálása is, hiszen a ők lesznek azok, akik a 2050-es klímasemlegességi célok megvalósításában nagy szerepet vállalhatnak majd. A nemzeti parkokkal kapcsolatban megerősítést nyert, hogy azokat meg kell őrizni – emelte Steiner Attila.

IKEA: fenntarthatóbb lett a magyarok karácsonya

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink