Zöld utat kapott az uniós vakcinaútlevél

Hírek Figyelo.hu

Júniustól életbe lép az uniós Covid-igazolvány – állapodott meg az Európai Parlament és Európai Tanács.

A Világgazdaság szemléje szerint a beoltottságról szóló igazolvány digitális, vagy nyomtatott formában is elérhető lesz minden uniós állampolgár számára – ingyen. A tanúsítványt azok számára állítják ki, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, friss negatív Covid-teszttel rendelkeznek, vagy meggyógyultak a fertőzésből.

Az igazolvány egységesen elfogadott lesz az uniós tagországokban.

Az uniós Covid-igazolványról szóló rendelet egyéves időtartamra érvényes. Kiemelték, hogy az okmány nem előfeltétele a szabad mozgáshoz való jognak, és nem tekinthető úti okmánynak.

Az unió „megfizethető és hozzáférhető tesztelést” szeretne biztosítani minden uniós állampolgár számára. Ennek érdekében az Európai Bizottság 100 millió eurót fordít tesztek vásárlására a Sürgősségi Támogatási Eszköz keretében. Ez főként azok számára lesz hasznos, akik munkavégzés, oktatás, vagy egyéb célból gyakran utaznak másik tagállamba.

A tagállamok nem írhatnak elő utazási korlátozásokat (pl. karantén, Covid-teszt) azok számára, akik rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, kivéve ha azok „szükségesek és arányosak a közegészség megőrzéséhez”.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink