Zöld lámpát kapott a Merck Covid-gyógyszere

Hírek Lengyel Gabriella
A csütörtöki bejelentés szerint az Egyesült Királyság kormánya zöld lámpát adott a Merck gyógyszergyár vírusellenes tablettájának. A molnupiravir szájon át szedhető tabletta az első, amely sikeresen kezelte a koronavírus fertőzés következtében kialakult betegséget. De hogy mikor lesz mindenki számára elérhető, az egyelőre bizonytalan.

A brit gyógyszerhatóság közleménye szerint a tabletta biztonságos és hatékony a kórházi kezelés megelőzésében és a halálozás kockázatának csökkentésében, enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású megbetegedés esetén. – írja Deutsche Welle.

Az Egyesült Királyság az első olyan ország, amely engedélyezte a tabletták alkalmazását,

az indoklás szerint a molnupiravir csökkenti a tüneteket és felgyorsítja a gyógyulást.

Sajid Javid egészségügyi miniszter történelmi napnak nevezte a gyógyszer jóváhagyását, amely nagy segítséget jelent a sérülékeny betegcsoportok és az immunhiányos betegségekkel küzdők számára. A tablettát Lagevrio néven fogják forgalmazni az Egyesült Királyságban.

Az EU és az Egyesült Államok szabályozói is vizsgálják a gyógyszert, csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, igyekeznek felgyorsítani a jóváhagyási eljárást, de konkrét dátumokat nem mondtak a szakemberek.

A Merck gyógyszergyár vezetői szerint ez év végéig 10 millió adagot tudnak gyártani.

A gyártó szerint azok a fejlődő országok, amelyek még nem tudtak elegendő mennyiségű oltóanyagot beszerezni, különösen hasznosnak találhatják a gyógyszert. A kezelés segíthet enyhíteni a kórházakra nehezedő nyomást, és megfékezheti a vírus kitörését a szegény országokban. A vállalat korábban azt közölte, licencszerződéseket kötött indiai generikus gyártókkal, hogy ezzel is elősegítse a molnupiravir elérhetővé tételét az alacsony és közepes jövedelmű országban.

Jön az oltási akcióhét

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink