Zöld csok program indul

Hírek Figyelo.hu
Egyszerűsödik az adminisztráció és bővül azok köre akik igénybe vehetik az otthonteremtési támogatásokat.

Öt napirendi pontot javasolt a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak, mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette: elsősorban az építőipar és az otthonteremtés volt fókuszban, valamint a jövő évi személyi jövedelemadó visszatérítés, ami a magyar gazdaság növekedési pályája miatt most már biztossá vált. Kiemelte, ma reggel Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, a második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal múlta felül az első negyedévest. A GDP 17,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Novák Katalin felidézte az otthonteremtési programot 2015-ben vezették be, a gyerekes és a gyereket vállaló családok számára.

Eddig 184 ezer család igényelt csokot 585 milliárd forint összegben.

Az operatív törzs ülésén döntöttek arról, hogy az özvegyek is igényelhetik a csokot, babavárót és az otthonfelújítási támogatást. A csoknál figyelembe lehet venni a külföldi felsőoktatásban megszerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is így a külföldről hazatérő diplomások is élhetnek az otthonfelújítás lehetőségével. Továbbá akadálymentesítésre is igénybe lehet venni az otthonteremtési támogatást, de kültéri lépcsőépítés esetén is.

Megemlítette, a kistelepülések számára 2,8 milliárd forint támogatást biztosítanak, falunapokhoz, kulturális rendezvényekhez. Az ötezer fő alatti települések augusztus 19-től pályázhatnak maximum egymillió forintos összegű támogatásra.

A Magyar Nemzeti Bank zöld otthon programja keretében 200 milliárd forint értékű tőkelapot hoznak létre a MFB segítségével, jelentett be Gyutai Csaba az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos. Novák Katalin pedig hozzátette: az MNB zöld csok programja hamarosan elindul , aminek keretében 70 millió forint összegű kamattámogatott hitel lesz elérhető a családok számára, és ez kombinálható a csokkal is.

Lakáscélra használják leginkább a Babavárót

(Borítókép: Családi napot rendeztek a Lencsési Közösségi Háznál 2021.08.14. Békéscsaba. (Bencsik Ádám, Békés Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink