Zenei kiválóságok a Junior Príma Díj átadóján

Hírek
Novemberben tizenegyedik alkalommal vették át a zeneművészet kiemelkedő fiataljai az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től a Junior Prima Díjat. A zsűri tagjai a szakma nagy alakjai közül kerültek ki.  

„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar zeneművészet az új generációk tekintetében is a legmagasabb színvonalat képviseli” – mondta el a zsűri elnöke, dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, akinek a játékát számos televíziós felvétel örökítette meg. Az elmúlt évben egy három koncertből álló sorozaton a Zeneakadémián Mozart-, Debussy -, Ravel- és Saint-Saëns-műveket játszott. A testület tagja volt mellette Marton Éva Prima Primissima, Kossuth-díjas operaénekes, a Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze, aki a világ valamennyi számottevő operaházában fellépett. Az ítészek között Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének a vezetője, a japán Kobe College korábbi vendégprofesszora is helyet kapott, akárcsak Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének a vezetője, az Európai Kulturális Alapítvány és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének a tagja.

zsűriben volt Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész is, a Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze, aki annak idején egy 1961-es nagy sikerű londoni koncerttel indította el a nemzetközi karrierjét. Karmesterként több mint 100 zenekarral dolgozott együtt, köztük a legrangosabbakkal, mint a Berlini vagy a New York-i Filharmonikusok. A döntnökök sorát gyarapította Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, akinek 15 saját lemeze jelent meg, többek között Bach összes szólóhegedűre írt szonátája és partitája.

Mellettük a testület része volt Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének a vezetője – aki több mint 390 zongora-, kamara- és zenekari darab mellett 42 film- és színházi zene alkotója volt –, valamint Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, aki már tizennégy évesen a Magyar Országos Trombitaverseny nyertese lett. A neves zenész a kortárs művek keresett előadója.

A zsűriben helyet kapott Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima díjas zongora­művész is, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének a vezetője, aki Európa szinte minden országában fellépett már, de voltak koncertjei az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában és Kínában is.

A 11 fős testület tagja volt még Balázs János Liszt-, Prima és Junior Prima díjas zongoraművész, Érdemes Művész. A Snétberger­ Központ tanárának a munkásságát a lengyel állam is elismerte. Hogy példaképének a zenei hagyatékát ápolja, két éve megalapította a Cziffra György Fesztivált. Végül, de nem utolsósorban a zsűri tagja volt Jakobi László gordonkaművész, az MVM-koncertek – A Zongora sorozat rendezője, akit az elhivatott szakmai és emberi munkájáért, továbbá a magyarországi klasszikus zenei életben betöltött kiemelkedő szervezői munkásságáért tavaly életműdíjjal tüntettek ki.

Fotós: Fürjes Viktória

Ezek is érdekelhetnek

További híreink