Závecz: Márki-Zaynál szinte mindenki népszerűbb

Hírek Pindroch Tamás
Orbán Viktor a legnépszerűbb vezető politikus, vidéken Karácsony Gergely és Fekete-Győr András is vezet Márki-Zay Péter előtt – derül ki a Telex birtokába került, Závecz Research által készített felméréséből. Az is fontos adat, hogy a bizonytalan szavazók között Orbán Viktor 9 ponttal előzi Márki-Zayt.

A Závecz Research az ukrajnai háború előtt készítette a közvélemény-kutatást. Eszerint

a teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter.

A hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő, és általa legyőzött Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is. A Jobbik elnöke például 5 ponttal előzi meg Márki-Zayt a teljes népesség körében, ez például már egy szemmel is látható differencia.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait, a felmérésben összesen 18 névre kérdeztek rá. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek.

Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, a többi városban pedig fej fej mellett áll a népszerűségük. Figyelemre méltó még az is, hogy az ellenzék többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, a főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott jobb értékelést, mint a miniszterelnök.

A falvakban és a pártnélküliek között sem áll jól Márki-Zay

Az már kevésbé számít váratlan fejleménynek, hogy a falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zayé: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók. Márki-Zay a falvakban sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát, mint ahogy a fideszes szavazók és a pártnélküliek körében is kisebb az ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűsége. A Telex felhívja a figyelmet, Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban többször is arról beszélt, hogy egyedül neki van esélye legyőzni Orbán Viktort április 3-án, mivel az ellenzéki oldalon ő tudja megszólítani a jobboldaliakat, a pártnélkülieket és a vidékieket is.

A Fidesz szavazói mások mellett az LMP-s Ungár Pétert, a momentumos Fekete-Győr Andrást és Donáth Annát, illetve a jobbikos Jakab Pétert, valamint a DK-s Dobrev Klárát is jobban kedvelik, mint Márki-Zay Pétert.

A pártnélküliek között pedig Jakab Péter, Fekete-Győr András, Donáth Anna, Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött áll az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Jobbik elnöke még Orbán Viktornál is népszerűbb ebben a körben, de a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vezetője, Kovács Gergely is jó értékelést kapott a pártnélküliektől.

Márki-Zay a községekben is a legkevésbé támogatott szereplő (21); ellenzéki oldalon a Jobbik elnöke (31) a legnépszerűbb a falvakban, de ennél meglepőbb adat, hogy Karácsonyt (24) és Fekete-Győrt (25) sem tudta megelőzni Márki-Zay (21). A felmérésben egyedül Gyurcsány Ferenc (20) végzett a miniszterelnök-jelölt mögött.

Fontos adat, hogy Orbán Viktor népszerűségben 9 ponttal jár a hódmezővásárhelyi polgármester előtt a pártnélküliek között.

A kormány vezető politikusai közül a miniszterelnököt kedvelik a leginkább, utána Szijjártó Péter külügyminiszter jön, majd Novák Katalin leendő álllamfő és Varga Judit igazságügyi miniszter következik a sorban.

Míg a Fidesz híveinél elsöprő Orbán támogatottsága, az ellenzéki listára szavazók és a pártnélküliek között Novák Katalin népszerűbb a miniszterelnöknél.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink