Zárul az ATM for SMEs Interreg projekt első fázisa

Hírek
A Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága (Irányító Hatóság) tagja annak a partnerségnek, amely sikeresen pályázott és támogatást nyert el az INTERREG Europe program keretében meghirdetett pályázati felhívás „Access to Microfinance for Small and Medium-sized Enterprises” című projektjére (ATM for SMEs) még 2016-ban.

Az ATM for SMEs program célja a kis- és középvállalkozások mikrofinanszírozásának javítása és fejlesztése a partnerségben részt vevő országokban és régiókban, innovatív megoldásokon keresztül.
A hitelhez jutás hiánya és a pénzügyi kirekesztettség komoly akadályt jelent Európa több térségében a vállalkozások elindításában. A KKV-k mikrofinanszírozása és a szociális vállalkozások támogatása már kipróbált és bevált eszköz, amely magas színvonalú és fenntartható foglalkoztatást eredményez, csökkenti az egyenlőtlenségeket és a szegénységet, ezáltal teljesítve az Európa 2020 stratégia „Inkluzív növekedés”-re vonatkozó irányelvét.

A projekt első szakaszát (36 hónap), amely 2019. március végével zárul, az intenzív régiók közötti tanulási folyamatok jellemzik, amelyek keretében a partnerek megosztották jó gyakorlataikat és tapasztalataikat. Ennek eredményeképpen az első szakasz végére a partnerek összesen 9 akciótervet dolgoztak ki a régiók közötti együttműködés során megismert régiós és nemzeti eljárásmódokra
vonatkozó jó gyakorlatok alapján A második szakaszban (24 hónap) a regionális akciótervek egyes részt vevő régiókban történő végrehajtása zajlik.

Projektpartnerek:

 Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (vezető partner)
 Pénzügyminisztérium
 European Business and Innovation Centre of Burgos (CEEIBurgos)
 KIZ SINNOVA company for social innovation GmbH
 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
 Autonomous Region of Sardinia – Regional Department for Planning
 PORA Regional Development Agency of Podravina and Prigorje for Promotion and
Implementation of Development Activities in Koprivnica Krizevci County
 Microfinance Norway
 Świętokrzyskie Region – Marshal Office of Świętokrzyskie Region
 European Microfinance Network EMN aisbl (tanácsadó)

Az Irányító Hatóság számára ez a második alkalom, hogy pénzügyi eszközök tárgyú Interreg Europe projektben vehetett részt. Az Irányító Hatóság jelentős tapasztalattal rendelkezik a mikrofinanszírozás terén a gazdaságfejlesztési programokból (GOP, GINOP) finanszírozott pénzügyi eszközök típusú támogatások révén. Az ATM for SMEs projekt megvalósítása során számtalan jó gyakorlatot ismerhettünk meg a partnerek jóvoltából, amelyek segítségével egy akciótervet  alakítottunk ki. Ez a GINOP-8.8.1 foglalkoztatás ösztönzése hitelprogram további felfutását célozza meg négy területre fókuszálva a következő két évben.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink