WomaNext: Csak rugalmasan és nőiesen!

Hírek Dombi Margit
Innovatív ötleteket, egyedi információkat és inspiráló közösségi kapcsolódást szeretne nyújtani tagjainak az a női üzleti klub, ami nemrégiben WomanNext néven kezdte meg működését Debrecenben. Porkoláb Gyöngyi alapító elnök tájékoztatása szerint szerint WomanNext Üzleti Klubok szervezését további városokban is tervezik.

A vállalkozó- és vezető nők ma vidéken nincsenek eléggé megszólítva, kevés számukra a platform, ahol egymást megismerhetnék, ötleteiket megoszthatnák, inspirálódhatnának egymásból, fejlődhetnének igényeik szerint. A klubok iráénti igény az ország számos pontján tapintható, ezért bátran állíthatjuk, hogy nem egy „túlkínálati piacon” indult útjára közösségünk fogalmazott az alapító elnök.

A fenntarthatóan működő női üzleti klubok többnyire Budapesten működnek és leginkább férfi klubok mellett, azokból kinőve jöttek létre. – Mi hiszünk abban, hogy saját értékeinket felismerve, egymáshoz kapcsolódva, abból próbáljuk a legtöbbet kihozni, amink van, nem pedig azon tanakodunk, hogy mi miért nincs. Ehhez érezzük a város és a gazdasági szféra támogató közegét, ezért hisszük, hogy egy önálló női vállalkozói klubnak van létjogosultsága.

Porkoláb Gyöngyi szerint a WomaNext Üzleti Klubot alapvetően Debrecen gazdasági fejlődése hívta életre. – Debrecenben az elmúlt évek a város számára kedvező gazdasági folyamatai, a fejlődés, a felgyorsult és megváltozott munkaerő beáramlás különösen tapintható. A multinacionális cégek, közte a BMW érkezése teljesen új szintre emelte a város és az agglomeráció gazdaságát. A szektorok közötti munkaerőáramlás, a vállalkozó és vezető nőket a családban betöltött szerep és a vállalkozói lét összeegyeztetése kapcsán különös kihívások elé állította. Ez új kihívásokat jelent a kkv szektor, annak szereplői számára, sőt közvetve a családok számára is. A változások természetesen a férfi és női vállalkozókat, vezetőket egyaránt érintik. A kihívás tehát közös, az azokra adott válaszok mikéntje viszont eltérhet.

A WomaNext Üzleti Klubot a Hajdú-Bihar Vármegyei Kamara szakmai támogatásával. Win-win alapon igyekszünk támogató szakmai közeget teremteni a résztvevők számára, akik egymást megismerve adnak és kapnak is egymástól. Vállalkozói receptek bemutatására, megismerésére kínálunk platformot a havi, illetve a negyedévenkénti rendezvényeinken. Elsődlegesen a lokális szereplők megszólítása a célunk, de küldetésünk, hogy „megfordítsuk az áramlást”; olyan szakmailag igényes platformot nyújtsunk, amiért akár Budapestről, vagy az ország más részeiről is eljönnek hozzánk vállalkozó-, illetve vezető nők. Koncepciónk életképességét, hiánypótló voltát bizonyítja, hogy már Győrből kerestek meg azzal, hogy szívesen közreműködnének a WomeNext ottani szervezetének létrehozásában.

A szervezet rendezvényei, találkozási alkalmai részben nyitottak, részben pedig csak a klubtagok számára elérhetők. Nyitott rendezvény a negyedévente megrendezésre kerülő WomaNext Akadémia. Az első ilyen rendezvényre augusztus végén került sor, ahol az üzletasszonyok megjelenésével, öltözködésével kapcsolatos panelbeszélgetés mellett a KKV-k finanszírozási lehetőségeiről szóló kerekasztal beszélgetésre és néhány izgalmas gasztrofarm bemutatkozására is sor került. Utóbbi szereplői felhívták a figyelmet a munkaerőhiányra és a külföldi vendégmunkások alkalmazásának kényszerére.

A WomaNext havonta szerveződő Strong Women – Strong Coffee rendezvényei valójában kislétszámú, egyénre szabott alkalmak, amelyeken a vezető nőket érintő aktuális problémák, kérdések mentén, személyre szóló segítséget, inspirációt – vagy akár konkrét – receptet kapnak a résztvevők a piaci alkalmazkodáshoz, a vállalkozásban tapasztalható esetleges elakadások tovább léptetéséhez. A WomaNext Üzleti Klub már megkezdte az együttműködésre, egymás támogatására vonatkozó közös pontok megtalálását a VOSZ hajdú-bihari szervezete, a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Egyesülete) regionális és országos vezetőivel. Inotay Petra (FIVOSZ) és Balogh Károly (VOSZ) részt is vettek az első Womanext Akadémia KKV szektor finanszírozására vonatkozó kerekasztal-beszélgetésben. A WomaNext üzleti klubot a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi-, és Iparkamara is segíti.

Bár a szervezetépítés még csak most kezdődött el, nagyon sok új dolog jár a fejünkben. Pierog Anita szervezőtársammal együtt kihívásként tekintünk arra, hogy a nemzetközi, európai és tengerentúli szervezetekkel milyen pontok mentén tudunk együttműködni. Ebben számos közös, az együttműködést célzó pályázat is segíthet. Igyekszünk a támogatói, részvételi díjak mellett olyan vállalatok támogatását is megnyerni, akik számára fontos a női vezető kollegák tudásátadása, tapasztalatszerzése, egyéni fejlődése.

Borítókép – illuszráció Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink