WHO: elfogadhatatlanul lassú az európai oltási kampány

Hírek MTI

A koronavírus elleni oltási kampány lassúságát vetette az európai országok szemére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője csütörtökön, kiemelve, hogy az elhúzódó vakcinálás tovább súlyosbítja a járványhelyzetet.

Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja

– mondta Hans Kluge sajtóközleményében, amelyben arra is figyelmeztetett, hogy „nem lehet hátradőlni”, mert a kontinensen az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.

„A térség helyzete hónapok óta most a legaggasztóbb” – áll a közleményben, amely a vakcinálás felgyorsítása mellett a gyártókapacitás növelését is sürgette.

A WHO adatai szerint

a múlt héten 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak az európai regionális irodájának felügyelete alá tartozó országokban, a Covid-19-be pedig közel 24 ezren haltak bele.

A világszervezet kiemeli, hogy minden korcsoportból tudnak áldozatokról, kivéve a 80 év felettieket, akiknél a világszervezet véleménye szerint már megmutatkozik a vakcinálás eredménye. A térségből már 50 ország jelezte, hogy az igazolt fertőzésekben B.1.1. 7 jelzésű, úgynevezett brit mutáns a meghatározó.

Ez a vírusvariáns a kutatások szerint az eddigieknél fertőzőképesebb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos lefolyású megbetegedést. „Sok országban új járványügyi rendelkezéseket vezettek be. Ezek szükségesek, mindenkinek követnie kell őket” – jelentette ki Dorit Nitzan, az iroda egészségügyi koordinátora. Jelenleg 27 európai országban érvényesek különböző mértékű szigorítások, 21-ben kijárási korlátozások is életben vannak.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink