Weber hitet tett a migráció mellett

Hírek
Az Európai Bizottság elnöki helyére áhítozó Manfred Weber a Financial Times-nak adott interjújában beszélt arról, hogy Európának nyitottnak kell lennie a migránsok felé. Az Európai Néppárt frakcióvezetője olyannyira meg akar felelni Angela Merkelnek és a liberális elitnek, hogy maga is megszavazta a Magyarországot gyalázó Soros-Sargentini-jelentést, most pedig elhatárolódik a Néppárt bevándorlásellenes tagjaitól.  

Manfred Weber korábbi önmagától is elhatárolódott, ugyanis míg korábban támogatta a burkaviselés korlátozását, addig mostanra már a vallásszabadságra hivatkozva megváltoztatta álláspontját. Weber szerint a Fidesz a kvótaellenességgel akadályozza a néppárti konszenzust, de persze azt nem veszi figyelembe, hogy 3,3 millió ember szavazott nemmel a kényszerbetelepítésre. Európai Unióként meg kell mutatnunk, hogy nyitottak vagyunk a migránsok felé – jelentette ki a Néppárt frakcióvezetője.

Weber tisztában van azzal, hogy Merkel és Macron támogatása nélkül nem ő lesz a Spitzenkandidat (csúcsjelölt) az Európai Bizottság elnöki helyéért folytatott versenyben, ezért a hamarosan esedékes EP-választás miatt mindenben igyekszik a bevándorláspárti európai vezetők véleményét visszhangozni.

Az Európai Néppárt jelenlegi frakcióvezetője láthatóan nem kíván több lenni Jean-Claude Junckernél, akinek szintén Angela Merkel fújja a passzátszelet, így kétség sem fér hozzá, hogy Weber személyében egy újabb bevándorláspárti bizottsági elnököt kapnánk.

A Néppárton belüli törésvonalakat Weber már láthatóan nem kívánja finomítani, sőt egyre mélyíti az ellentéteket a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők között. A Soros-Sargentini-jelentést megszavazó politikus ezzel Emmanuel Macron kezére játszik, akinek egyik legfőbb célja a Néppárt szétverése, és aki nyíltan bejelentkezett Orbán Viktor európai ellenfeleként. Macron a Néppárt szétszakításában látja a lehetőséget arra, hogy egy bevándorláspárti nagykoalíció alakuljon, melynek segítségével újabb lépést tehetnek az Európai Egyesült Államok létrehozása felé.

 
Fotók: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink