Vörös szőnyeg Debrecenben, ambiciózus tervek a VOSZ-ban

Hírek Dombi Margit
A magyar KKV-k első számú érdekképviselete kíván lenni, bő három év múlva 75-80 ezer vállalkozást szeretne soraiban tudni az idén 35 éves VOSZ. Többek között erről beszélt Eppel János elnök a szervezet Hajdú-Bihar vármegyei tagszervezetének közgyűlésén.

– Nincs sikeres város, sikeres gazdaság sikeres vállalkozások nélkül – mondta Papp László Debrecen polgármestere a VOSZ hajdú-bihari tagszervezetének közgyűlésén. Egy gazdasági szakember szokta volt mondani, hogy az a jó várospoptitka, amelyik vörös szőnyeget gördít a vállalkozások elé. Ez valóban így van, nem véletlen, hogy 2015-ben egy egészen új pályát jelöltünk ki a debreceni gazdaságnak, leértékelve a gazdaságfejlesztés, gazdaság építés jelentőségét. Mi olyan gazdaságpolitikát hirdettünk, ami egyértelműen fókuszál a gazdasági élet gyakorlatilag, minden szereplőjére. A legnagyobb hírverés természetesen, mindig a multinacionális nagyvállalatok Debrecenbe érkezése körül zajlik, ugyanakkor az általunk létrehozott gazdasági szervezet azt tűzte zászlajára, hogy nem csak a multik fontosak Debrecenben, de a kkv-k is. Az EDC egyik divíziója kifejezetten a helyi kis-, és középvállalkozások támogatásával, pályázati tanácsadással, információkkal történő ellátásával foglakozott, és foglalkozik. Mi vagyunk talán az egyetlen olyan önkormányzat is, amelyik kifejezetten kis-, és középvállalkozó park fejlesztésben gondolkodik.

A döntő láncszem

A polgármester emlékeztetett, a Déli Gazdasági Övezetében a kormány támogatásával nagyon komoly infrastruktúrafejlesztés zajlik, és mivel a város a KKV-knak is hasonló infrastruktúrát szeretne elérhetővé tenni, mint a multinacionális vállalatoknak, kkv-park létrehozásába kezdtek. Már az idén elindulhat ez utóbbi infrastruktúra fejlesztés is. A polgármester tájékoztatása szerint ugyanis, az ezzel kapcsolatos kormányzati döntés a küszöbön áll. – Az elmúlt évek rendkívüli gazdasági sikereket hoztak Debrecennek. A városba érkező működőtőke nagyságrendje meghaladja a 11 milliárd eurót. Ennek a folyamatnak köszönhetően Debrecen olyan növekedési pályára áll ebben a században, amit kevés város mondhat el magáról a régióban. Ez nem szigetszerűen létezik, hanem az egész kelet-magyarországi régiót megérinti, és rengeteg lehetőséget kell, hogy teremtsen a helyi KKV-k számára.

Keleti nyitás Debrecenben is

Papp László kifejtette, a következő évek egyik legfontosabb, legjelentősebb kihívása a nagyvállalati és a KKV szektor közötti jól működő üzleti kapcsolatok kiépítése, megerősítése lesz. – Ebben a folyamatban az EDC – ahogy eddig – a VOSZ vállalkozói számára is és általában a KKV-k számára is komoly támogatást tud majd nyújtani. Az eredmények már most is jól látszanak a debreceni gazdaságban, de az igazi nagy átállás két-három éven belül fog megtörténni. Ekkorra tudnak majd kiépülni azok az üzleti kapcsolatok, amik a helyi KKV-k számára is komoly előnyt jelentenek majd. A korábbiaknál sokkal szélesebb ipari szerkezet alakult ki Debrecenben, az elektromobilitás, energia-tárolás szereplői és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági területek is megjelentek a városban. – Nemcsak a nyugati üzleti filozófia érvényesül, mi is megcsináltuk a keleti nyitás politikáját itt a városban, hiszen, távol-keleti, kínai dél koreai vállalatok is nagy mennyiségű tőkét hoztak ide. Ha KKV szektor számára kihívást akarunk megfogalmazni, akkor az pont az, hogy a hozzánk érkezett a vállalkozások technológiai színvonalhoz tudni kell felzárkózni. Ha nem, akkor sajnos, nem a helyi kkv szektor lesz a haszonélvezője ezeknek a folyamatoknak, hanem más, felkészültebb vállalkozás akár külföldről, vagy az ország más részeiből. Én arra biztatom a VOSZ-t, hogy ebben a tekintetben működjön együtt a helyi gazdaságfejlesztési szervezettel, a várossal. Fűzzük szorosabbra kapcsolatunkat annak érdekében, hogy a maximumot ki tudjuk aknázni azokból a gazdasági folyamatokból, amelyeket itt az elmúlt években elindítottunk. Akkor leszek igazán boldog, ha a nagyvállalatok és a KKV-k között hiányzó láncszem a helyére kerül. Ha ez megtörténik, akkor azt lehet mondani, hogy minden célt elértünk, amit a gazdaság vonatkozásában 2015-ben meghatároztunk, és a 21. század egyik legsikeresebb városa Debrecen lesz.

Több tízezres szervezetfejlesztést tervez a VOSZ

A VOSZ tavaly 28 ezer regisztrált tagdíjfizető tagot számlált, a társult szervezetekkel együtt pedig, több mint hatvanezer vállalkozást képviselt, amelyek Eppel János tájékoztatása szerint együttesen -megfelelő foglalkoztatottsággal és járulékfizetéssel – a magyar GDP 35 százalékát termelték ki. – Ez a legitimáció ara, hogy őket – és persze, nem csak őket képviseljük. Tavaly elfogadott ötéves stratégiánk értelmében kitűzött célunk, hogy ez időszak végére 35-40 ezer regisztrált tagdíjfizető tagunk legyen, a tag szervezeteken keresztül 75-80 ezer szervezett tagunk legyen. Olyan VOSZ-t szeretnénk, ami az ország minden pontján erős. Ezt nem a központ, hanem a vármegyei elnökökök, elnökségek erősítésével, aktiválásával, velünk együttműködve kívánjuk megvalósítani.

Papp László előadása/Fotó: Figyelő

Az elnök elmondta, VOSZ-ra, mint márkára is tekintenek, ami talán egy társadalmi szervezet részéről szokatlan, de a VOSZ értékeit megmérve ez értelmes megközelítésnek látszik. – Szeretnénk, ha ezek az értékek még erősebben jelen lennének a köztudatban – főleg a vállalkozók köztudatában. Ez egy kihívás, amit a teljes tevékenységünkkel és kommunikációval is szeretnénk alátámasztani, el szeretnénk érni, hogy a VOSZ úgy jelenjen meg, mint a magyar kis-, és középvállalkozók első számú képviseleti szerve. Nem feltétlenül méretben, de minőségben mindenképpen. Jó munkamegosztásban szeretnénk együttműködni a MGYOSZ-szal és a Kamarával. Ebben az együttműködési rendszerben azonban, mi szeretnénk lenni progresszív, kiválósági témák mellett inkább gyorsabban mozgó hatékony élcsapat, innovatív szervezet – fogalmazott Eppel János.

Országos irodahálózat épül

Céljai elérése érekében megyei tagszervezeteivel együtt országos irodahálózatot tervez kiépíteni a VOSZ. Az irodák működési költségeit támogatás képpen két évig finanszírozzák. Ezek fognak otthont adni a régi és új szolgáltatásoknak – köztük a Széchenyi Kártya programnak, az ehhez /is/ kapcsolódó új vállalkozásfejlesztési szolgáltatásoknak. Ilyen új szolgáltatás lehet a Széchenyi kártyához kapcsolódó biztosítás, vagy éppen a kockázati tőke szolgáltatás. A digitális megoldások felé is nyitnak, egy webáruház, egy virtuális piactér is szerepel a programjaink között. VOSZ-klubot is terveznek, illetve, be szeretnének lépni a Vállalkozók Háza programba is.

A Széchenyi-kártya a VOSZ és az MKIK által alapított KAVOSZ a legaktívabb, legsikeresebb terméke. Fennállásának eddigi több mint húsz éve alatt ezen a csatornán keresztül több mint hatezer milliárd forintot helyeztek ki, több százezer vállalkozás fejlesztéseit, működését megsegítve. Jó hír, hogy kormányhatározat van arra, hogy 2038-ig különböző kamattámogatásokban, és nagyarányú állami garanciavállalás mellett működhet tovább ez a program. E nagyon kedvezményes hitelek elérhetősége az alultőkésített magyar gazdaságban létkérdés. A jövőben a VOSZ szeretne emellé saját termékeket is tenni. A vállalkozásfejlesztés forrását a Széchenyi kártya elmúlt 4-5 éves sikere, a tevékenység hozama alapozza meg. – Ezt a pénzt nem használtuk fel, befektettük, de legjobb helyen a vállalkozásoknál a magyar gazdaságban van. Ezt eminens kiválósági témák mellett vállalkozás fejlesztésként visszaforgatjuk a magyar gazdaságba. Részben szolgálásokon keresztül – piacelemzés, átvilágítás, üzleti terv készítés, pályázat készítés, és pénzügyi források, elsősorban kockázati tőke biztosítása útján. A Kamarának is a KAVOSZ-nak és a VOSZ-nak is lesz egy-egy saját vállalkozás fejlesztési programja. Ezeket összehangoljuk. Részünkről a VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. fog megjelenni a tagjaink körében és a magyar gazdaságban. Ez a szervezet fogja kiválasztani a témákat, a vállalkozóink, tagjaink javaslatai alapján. Ezeket a témákat a saját forrásaink, tudásunk bevonásával szakmai tanácsadóink tudásának a bevonásával végezzük. Az egyik ilyen téma – vagy a KAVOSZ-nál, vagy nálunk a beszállítói képességek kialakítása, fejlesztése lesz. Az ilyen kiválósági témák – külföldi piacra jutás, energiahatékonyság, beszállítói programban való részvétel – mentén célirányosan nagyon komoly szakmai és pénzügyi támogatással szeretnénk segíteni. Ezzel megjelenünk a következő hónapokban, és konkrét, kézzelfogható megoldásokat kínálunk az arra alkalmas és jelentkező vállalkozásoknak.

A KAVOSZ létrehoz egy ESG ügynökséget -ez az első ilyen lesz Magyarországon – ami az ESG képzést, oktatást, vizsgáztatást, auditálást, nyomon követést, minősítést fogja végezni. Uniós pályázatoknál, komolyabb hitelminősítőknél a következő években egy bizonyos nagyságrendtől kezdve kötelező gyakorlat lesz, olyan, mint az ISO – talán ennél komplexebb, összetettebb, előremutatóbb.

Nagy erő az anyagi függetlenség

Eppel János a figyelo.hu-nak nyilatkozva elmondta, VOSZ jelenleg is nagyon erősen van jelen a magyar gazdaságban, a magyar vállalkozások képviseletében, szolgáltatásokban. – Az új időhöz való alkalmazkodás új kihívásokat és új feladatokat jelent, másrészt, szeretnénk megújítani a VOSZ-t. Az ötéves stratégia megalkotásával azt vállaltuk – és én is elnökként vállaltam – hogy a VOSZ alapvető küldetését tovább visszük, az alapvető értékeket – önkéntesség, függetlenség, szakmaiság és együttműködés – tovább visszük, és ezeket megerősítjük. Az önkéntesség azt jelenti, hogy tagjainkat VOSZ alapvető értékeit felismerve létek be. Függetlenség, a döntéseinket önállóan, külső befolyástól mentesen hozzuk. Ebben nagyon elem az anyagi függetlenségünk, ami azt jelenti, hogy nem kell más szempontok szerint a tevékenységünket, aktivitásunkat alakítani. A függetlenségünk az együttműködés alapértékkel együtt értelmezhető, ami azt jelenti, hogy mi nem valami ellen vagyunk, hanem valamiért. Ezért minden természetes szövetségessel- legyen az gazdasági vagy politikai formáció társadalmi szervezet – aki az alapvető küldetést támogatja, azzal a vállalkozások érdekében együttműködünk. Három minisztériummal és a Megyei Jogú Városok Szövetségével írtunk alá együttműködést. Nem magányos szervezetként, hanem a magyar gazdaságba, politikába, közéletbe integrálódva, és olyan partnerekkel, akiknek a célja, küldetése egybeesik a miénkkel. Legalább ilyen fontos a szakmaiság, vagyis, a döntéseink, a cselekedeteink, az aktivitásunk mindig a legmagasabb szakmaiság mentén kell, hogy történjen.

Privát egészségügyi sikerek

Az elnök úgy értékelte, hogy az elmúlt 35 évben a VOSZ sikeres érdekképviseleti munkát végzett, és ebben szerepünket a pandémia idején csak tovább erősödött. –A két-három legfontosabb érdekvédelmi szerv egyikeként az összes érdekegyeztető fórumon jelen voltunk, és nemcsak jelen voltunk, hanem aktív szerepvállalással formáltuk is a rövid távú és a középtávú feltételeket a magyar gazdaság, vállalkozások részére. Ezt az érdek-képviseleti funkciót szeretnénk megerősíteni. Ez nem mindig látványos munka, hiszen a döntés előtt tudjuk a szempontjainkat bevinni, és elérni, hogy a jogszabályok kialakításánál figyelembe vegyék a vállalkozások érdekeit. Szükség szerint igénybe vesszük a nyilvánosságot is, erre volt példa a magánbenzinkutasok problémáját egyedül mi karoltuk fel – sikeresen, nagyon jól reagált a kormányzat, a szempontok többségét sikerült átvinni, és sikerült egy elfogadható helyzetet kialakítani számukra. Privát egészségügy – még a jogszabály kihirdetése előtt sikerült néhány értelmes változtatást elérni, ami a kormányzat és a magánegészségügy szereplői számára is elfogadható, előnyös volt. Energiaügyben is hallattuk a hangunkat, és a nyilvánosság erejét itt is használtuk. Szolgáltatások erősítése: keressük az aktív együttműködést minden olyan legitim szervezettel, ami tudja támogatni a munkánkat – idézte el Eppel János.

A VOSZ stratégiája a horizontális építkezésen túlmenően ágazati-szakmai tagozódásban is gondolkodik. Eszerint vannak a szervezetben jól körülírható szakmai csoportok, akik e szakmai érdekeket jobban tudják artikulálni, eredményesen tudják képviselni. – Jó példa erre az egészségügyi tagozatunk, ami a legjobban szervezett és nem átpolitizált szervezet a magánegészségügy területén. Elindultunk a pénzügyi tagozat irányába. Hiszünk abban, hogy ezt a munkát egy jó erős elnökség tudja koordinálni. Az ideális modell, erős elnökség, erős hivatal Budapesten, nagyon erős elnökök a vármegyékben, akik maguk alá szerveznek egy nagyon erős elnökséget. A hívószó az aktivitás, hogy a meglévő tudás, tapasztalat, és saját pénzügyi forrásaink kiaknázása. A képviselt ügyekről a tagság véleményét lekérdezni, tagság érdekeit érdemben megismerni, és provokatívan bevinni az érdekegyeztetésre, alátámasztva szakmai elemzésekkel, jogi szakvéleményekkel. Ez vezethet a még jobb még hatékonyabb érdekképviselethez – fejtette ki az elnök.

Eppel János/Fotó: Figyelő

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájához, a saját szűkebb tevékenységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. A főtitkár beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon.

A térségben aktív szerepet játszik a vállalkozások informálása és érdekeinek képviselete terén a VOSZ – mondta el az eseményen Soltész József, a szervezet Hajdú-Bihar vármegyei elnöke. 2023 tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében. Kijelentette: „Az elmúlt években több ezer szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez több tízmilliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett, olcsó forrást, amely a vállalkozók sikeres működését, elsősorban a kisebb szereplők segítését szolgálja.”

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz.” – ismertette Széles Anikó, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.

Borítókép: Debreceni Egyetem Innovációs központ látványterv/Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink