Vona összetévesztette Köves Slomót Heller Ágnessel

Hírek
A Jobbik idén is küldött köszöntést a hanuka alkalmából a magyarországi zsidó közösségeknek. Köves Slomó reakcióját a Jobbik idén se teszi ki az ablakba. Úgy tűnik, Vona a világ összes liberális értelmiségijéhez odadörgölőzhet, az EMIH vezetőjét akkor se tudja megtéveszteni.  

A Jobbik tavaly küldött először ilyen köszöntést, amit Köves Slomó visszautasított. Az Egységes Magyarországi Hitközség (EMIH) vezetője a 168 óra kérdésére elmondta, idén is kapott Vona Gábortól hanukai üdvözletet, de véleménye a Jobbikról nem változott tavaly óta.

Vonáék már mindent megpróbáltak, hogy a liberális értelmiség elfogadja őket. Heller Ágnes és Konrád György, vagy a mostanság más ügyei miatt címlapokon szereplő Havas Henrik be is dőltek a Jobbbiknak. Vagy talán fordítva, ezt nehéz eldönteni, a lényeg, hogy Köves Slomó nem hajlandó ebből a kottából játszani.

Ő ugyanis nem felejtette el a Jobbik tagjainak szélsőséges és vállalhatatlan megnyilvánulásait, amelyekben többször nyilvánvalóvá tették, hogy a zsidósággal nem partnerként számolnak. Az emlékezésben az is sokat segíthetett, hogy az elmúlt időszakban több olyan hangfelvétel is megjelent, melyeken jobbikosok cigány- és zsidóellenes szólamokkal operálnak. Bár Z. Kárpát Dániel alelnök arról vetített, hogy a Jobbik nem egy következmények nélküli párt, egyelőre a pártvezetés körében semmilyen szankciót nem tapasztalhattunk.

Az EMIH vezetője nemrég arról beszélt, hogy a Jobbik “az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?”

Vona nemrégiben arról nyilatkozott, hogy a Jobbik “néppártosodását” tanítani fogják. Vonjunk mérleget! Vona pár klinikai Orbán-fóbiában szenvedő balliberális értelmiségit kivéve senkivel sem tudott szövetséget kötni a baloldalon, amely oldalon már külön törésvonalként jelenik meg a Jobbik (ha Gyurcsány nem lett volna elég nekik). Az olyan zsidó vezetők, akik képesek az Orbán/nem Orbán problémakörnél némileg bonyolultabban gondolkodni, nem reagálnak Vona gesztusaira, vagy kifejezetten visszautasítják. Közben a párt felismerhetetlenre farigcsálásának következtében a Jobbik népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt. Ha jól belegondolunk, ezt tényleg tanítani fogják az egyetemen. A “Hogyan verjünk szét egy pártot” című alternatív szemináriumon.

Borítófotó: Kovács Attila/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink