Vízválasztó lehet a november az ingatlanpiacon

Hírek M. Orbán András
Októberben bővült az eladó ingatlanok kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen csökkent. A településtípusokat nézve a községekben bővült leginkább a feladott hirdetések száma, jövőre az állami otthonteremtő támogatások alakulása határozza majd meg leginkább az ingatlanpiacot.

Továbbra is ellentétes irányba halad az országos lakáspiac két oldala, októberben a kínálat szerény növekedésével párhuzamosan a kereslet mérséklődött – derül ki az Ingatlan.com októberi kereslet-kínálati összesítőjéből.

Az országos kínálatban október során a friss kínálat egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, csaknem 33 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. Az eladó lakások iránti érdeklődések ugyanakkor több mint 40 százalékkal estek vissza tavaly októberhez képest. Pest megyében 50 százalékot meghaladó mértékű, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében visszafogottabban, 22-29 százalékkal esett vissza az érdeklődés.

A legjelentősebb növekedést a községek könyvelhették el, a legkisebb településeken 9 százalékkal bővült a feladott lakás és ház hirdetések száma tavaly októberhez képest.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk megkeresésére azt mondta, vizsgálatuk nem terjedt ki a lakosságszámra, a kisebb településeken végbement kínálatnövekedésnek azonban több oka is lehet. Lehet egyszerűen a nagyobb eladási kedv, ugyanakkor az is, hogy a falvakban lévő ingatlanok piacképesebbek, mint korábban, amiben lehet szerepe a falusi csoknak is. A községekben található ingatlanok arányaiban jobban felértékelődtek, mint a nagyvárosiak és a fővárosiak, ahol már egy-két éve igen borsos áron lehet lakáshoz jutni. Szűkült tehát az árolló a falvak és a nagyvárosok ingatlanjai között – mutatott rá a szakértő.

Maradnak-e az állami támogatások?

Az eladási szándék mögött több tényező állhat, meghatározó lehet a várható magasabb rezsiköltség, vagy egyszerűen az, hogy akár ugyanazon a településen, akár a környéken maradva jobb lakhatási lehetőség kínálkozik. Balogh László szerint novemberben sok olyan kérdés dőlhet el, amely a lakáspiac jövőjét a következő időszakban meghatározhatja.

Az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról ugyanis ebben a hónapban születhet döntés.

Korábban írtuk, Balogh László elképzelhetőnek tartja azt, hogy jövő évtől olyan támogatási konstrukciók lesznek elérhetőek, amelyek kifejezetten az energetikai korszerűsítésre használhatók majd fel.

Borítókép: Lakóházak a Corvin negyedben. (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink