Vízum nélkül Kínába?

Hírek vg.hu
A válasz: igen. Nemsokára a magyarok is élvezhetik az előnyét.

Szintet léptek a kínai-magyar kapcsolatok. Kína Magyarország állampolgárainak lehetővé tette a vízummentességet. A magyarokon kívül vízum nélkül Kínába beutazhat további öt európai ország lakossága is. Kína ideiglenesen kiterjesztette a vízummentességet hat európai országra, így Svájcra, Írországra, Ausztriára, Belgiumra és Luxemburgra. Rajtuk kívül Kína Magyarországot is a listára helyezte. Az ezekből az országokból érkezőktől csak útlevelet és repülőjegyet kérnek bemutatásra. A vízum nélkül Kínába való utazás azt jelenti, hogy a fenti országok útlevéllel rendelkező állampolgárai üzleti, turisztikai, család-, illetve barátlátogatási, valamint átutazási céllal legfeljebb 15 napig vízum nélkül is Kínában tartózkodhatnak 2024. március 14. és 2024. november 30. között, azaz a kísérleti program idején.

Magyarország üdvözöli az előrelépést a kínai-magyar kapcsolatokban. A vízummentesség megkönnyíti a nemzetközi utazást és magasabb szintre emeli a két ország közötti barátságot. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a CGTN-nek elmondta, hogy

Magyarország bízik abban, hogy a vízum ideiglenes eltörlése magasabb szintre mozdítja a kínai-magyar barátságot és a két ország közötti utazók számát is megnöveli a következő hónapokban.

Az illetékes luxemburgi minisztérium is üdvözölte a vízum nélkül Kínába való utazás lehetőségét. A szervezet szerint a könnyítés több luxemburgi állampolgárt fog arra ösztönözni, hogy Kínába látogasson, és hozzájárul a személyes és a kereskedelmi cserekapcsolatok erősítéséhez is.

Mivel jár a vízum nélkül Kínába való utazás?

Az új szabályozás több hetes várakozási időt spórol meg a beutazás előtt az utazóknak, akiknek így a kínai turista vízum árát sem kell megfizetniük.

Az új politikából Európa és Kína gazdasági fejlődése is profitálhat. Az Európából Kínába irányuló befektetések még jelentősebbé válhatnak, ahogy az üzletember utazását megkönnyítik a két térség között. „A vízummentesség ezeknek a személyeknek kényelmesebb teszi az üzleti utat, ami megkönnyíti a Kína és Európa közötti kétoldalú kereskedelem és beruházások további fejlődését” – magyarázta Huo Jianguo, a Kínai Világkereskedelmi Szervezet Tanulmányok Társaságának alelnöke a CGTN-nek.

A Ctrip online utazási platform adatai szerint az említett hat országból a Kínába irányuló beutazási turisztikai foglalások száma közel kétszeresére emelkedett az előző évhez képest, és mintegy 40 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest. Közülük Svájcban, Belgiumban és Magyarországon több mint háromszoros volt a növekedés.A vízummentesség pontos feltételeit Magyarország sanghaji főkonzulátusa honlapján olvashatják.

Címlapfotó: Bertha Wang / Bloomberg / Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink