Vízum nélkül jöhetnek az ukránok az EU-ba

Hírek
Az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyen nyitotta ki az Ukrajna és EU közötti jelképes ajtót Petro Porosenko elnök szlovák kollégája, Andrej Kiska társaságában.

Az ukrán állampolgárok európai vízummentességének életbe lépése történelmi pillanat, amikor leromboljuk az Ukrajnát az Európai Uniótól eddig elválasztó "papírfüggönyt" – mondta az ukrán elnök, és hozzátette: közös erőfeszítéssel megváltoztattuk országunkat, és európai partnereink tartották a szavukat, az EU ajtói ajtói nyitva állnak az ukrán nép előtt. Úgy vélte, június 11. örökre bevésődik országa történetébe mint az a nap, amikor Ukrajna véglegesen kilépett az orosz birodalomból, és visszatért az európai népek családjába.

Magyarország nemzetpolitikai államtitkára, Potápi Árpád János révén üdvözölte, hogy életbe lépett az Európai Unió Ukrajna vízummentességéről hozott döntése. Ez a magyar kormány számára is fontos siker – hangsúlyozta -, hiszen Magyarország az elsők között ratifikálta Ukrajna európai uniós társulási megállapodását, és az elmúlt években nagyon sokszor lépett fel Ukrajna uniós vízummentességének késleltetése ellen.

A vasárnap hatályba lépő vízummentesség mérföldkő Ukrajna európai integrációs útján, amelyet Magyarország a kezdetektől elkötelezetten támogat, és érdeke a demokratikus, politikailag és gazdaságilag erős, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó Ukrajna – mondta Potápi Árpád János.  

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter vasárnap délelőtt Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy biometrikus útlevéllel lépte át az ukrán-magyar határt Záhonynál. "A vízummentesség működik" – írta. 

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közleményében felhívja a figyelmet, hogy a vízummentesség kizárólag Ukrajna által kiállított biometrikus (mikorchipes) útlevéllel rendelkező személyek esetében érvényes, a régi, de még érvényes útlevelekkel utazók továbbra is vízumkötelesek.
 
A beutazó személyek érvényes útiokmány birtokában, megfelelő anyagi fedezettel (készpénz) ellátva utazhatnak be a schengeni területre. Az anyagi fedezetre vonatkozóan a schengeni tagállamok eltérően rendelkeznek.
Amennyiben a beutazás célja Magyarország, az utasoktól a beutazáshoz szükséges anyagi fedezet irányadó mértéke beutazásonként 10 000 Ft (kb. 35 EUR).
 
A határátkeléskor a magyar határőr szóban nyilatkoztatja az érkezőket a beutazás céljáról, illetve vizsgálja az anyagi fedezet meglétét, melyet azok szükség esetén szállásfoglalással, vagy repülőjegyfoglalással alá tudnak támasztani. És kérheti a biztosítás felmutatását.
 
Ungvári főkonzulátusunk hangsúlyozza, hogy az ukrán állampolgárok esetében továbbra is fennáll a 180 nap időtartam alatt maximálisan 90 napos tartózkodási idő kötelezettsége, az esetleges túltartózkodás szabálysértésnek minősül.
 
Ukrajnai hírportálok kiemelik, hogy a vízummentesség nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára az európai szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását. A szabad utazás azonban lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor otthon munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az adott EU-tagállamba.
 
A vízummentesség tehát minden bizonnyal megkönnyíti az EU-ban a munkavállalást, az elvándorlást. Becslések szerint most is 5-7 millió ukrán állampolgár dolgozik külföldön az ország mintegy 42 millió lakosából. Egyébként a kárpátaljai magyarok európai mobilitását nem befolyásolja jelentősen az EU-s vízummentesség, hiszen a 150 ezer fős magyarság jelentős része élt az egyszerűsített honosítás lehetőségével, és a magyar útlevél birtokában már eddig is szabadon utazhatott Európában.   

Ezek is érdekelhetnek

További híreink