Vizes VB: kétmillió darab különleges emlékérme kerül forgalomba

Hírek
A Magyar Nemzeti Bank egy különleges, 50 forintos emlékérmet bocsát ki a Vizes Világbajnokság tiszteletére.  

Napra pontosan egy hónap múlva kezdődik a 17. FINA Világbajnokság Magyarországon – budapesti és balatonfüredi helyszínekkel -, s ennek tiszteletére bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy különleges emlékérmet – derült ki a szerdai, ünnepélyes eseményen. Az új 50 forintos emlékérme kétmillió példányban kerül forgalomba – tehát fizetni is lehet majd velük – ugyanakkor a gyűjtők kivételes veretekhez is hozzájuthatnak. A tizenkétezer darab elsőnapi, normál verdefényes veret sorszámozott díszcsomlagolásban kerül forgalomba, a kibocsátott érmekből hétezer darab pedig különleges technikával készült. A névértékes oldal változatlan maradt, viszont a másik oldalon a kerecsensólyom helyett a Vizes Világbajnokság logója kapott helyet. Az emlékérme tematikus oldalát Kósa István tervezte, ami tecnikai paramétereiben megegyezik a kész-pénz forgalmomban lévő 50 forintos érmékkel, tehát 75 százalék réz, 25 százalék nikkel ötvözetéből készült. Súlya 7,7 gramm, átmérője 27,4 mm, a peremvastagsága pedig 1,8 mm. Az érem széle sima kialakítású.

“Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen rövid idő alatt fel tudtunk készülni erre az eseményre”, a világbajnokság sikere pedig minden magyaré, az egész magyar nemzeté lesz – jelentette ki Szabó Tünde a bemutatón. Az EMMI sportért felelős államtitkára szerint a hamarosan kezdődő világbajnokság rendkívüli módon példázza azt, hogy a magyarok az összefogásuk erejével emberfeletti teljesítményre képesek, ami hamarosan az egész világ csodálatát kivívhatja. E közös sikernek méltó kifejezője és örök emléke ez a különleges érme – fogalmazott az államtirkár. Szavai szerint a FINA rendkívül elismerően vélekedik az elvégzett munkáról, amelyek új dimenziókat nyithatnak meg. Az államtitkár többek között megemlítette a Duna Arénát – mint kulcsfontosságú helyszínt – ami százszázalékosan magyar siker, hiszen magyar mérnökök tervezték s magyar kezek építették föl.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója az MTI szerint kiemelte: az érme ajándék lehet a szervezőknek, a szurkolóknak, a sportbarát közönségnek, s kézzel fogható emlék marad a világbajnokságról. Szántó szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a legnagyszerűbb FINA-eseményt láthassuk a nyáron. Az MNB az egyik legtermészetesebb eszközével, az éremkibocsátással kíván hozzájárulni a legnagyobb hazai sportesemények megünnepléséhez – ezt már Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója mondta. Balogh Sándor, a vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója pedig arra hívta föl a figyelmet, a szervezőbizottság számára óriási megtiszteltetés, hogy az MNB-vel együttműködhet ebben a kibocsátásban.

Az eseményen részt vett a világbajnokság nagykövete is. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó megidézte sportolói pályafutásának első pillanatait, majd az az érzést elevenítette föl, amikor egy sportoló hazai páláyn éri el sikereit. Gyarmati Andre szerint "nincs ahhoz fogható öröm, mint amikor egy sportoló hazai pályán tud egy nagy világversenyen sikereket elérni, ebben pedig a szervezőknek is jelentős szerepe van". Mint kiderült, legjobban unokahúgának, Szilágyi Liliánának szurkol majd a világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink