Visszavonták az engedélyét a migránsokat taxizó álcivil hajónak

Hírek
A panamai hajózási hatóság elvette az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - írja a 888.  

Az Aquarius sem tudott örökké büntetlenül álcivilkedni, hogy tonnaszámra szállíthassa Európába a Líbiai partoknál felszedett migránsokat. Egy ideig legalábbis biztos nem lesz – Matteo Salvini olasz belügyminiszter szavaival élve – migránstaxiztatás a Földközi-tengeren a “civil” hajó részéről.

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 megmentett emberrel a fedélzetén – írja az online portál. 

Hozzáteszik: a civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját. Róma eddig nem reagált a vádakra. Az olasz sajtó ugyanakkor megemlíti, hogy valószínűleg a bérlők, vagyis az NGO-k nem tartják be a nemzetközi előírásokat a Földközi-tengeren. Tehát ezért vették el az Aquarius engedélyét.

Borítófotó: Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajó 141 afrikai bevándorlóval érkezik a máltai főváros, Valletta kikötőjébe 2018. augusztus 15-én. (MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink