Visszavásárolja minden bajának okozóját a Boeing

Hírek vg.hu
A sorozatos minőségi problémákat megelégelve házon belülre viszi az alkatrészgyártást a Boeing, ennek jegyében négymilliárd dolláros ajánlatot tesz egykori leányára, a Spirit Aeróra. Az ügylethez a Boeing-rivális Airbusnak is lehet még egy-két szava. Az utóbbi profitfigyelmeztetést adott ki, mire megroppant az árfolyam.

Kilenc éve kiszervezte és tőzsdére vitte, most pedig visszavásárolja egyik legfontosabb részegység-beszállítóját a Boeing, amely részvényenkénti 35 dolláros ajánlatot tett a Spirit AeroSystems Holdingsra. Ez mintegy 6 százalékos prémiumot jelent a Spirit hétfői, 33,07 dolláros záróárához képest, és 22,4 százalékos felárat a február 29-i záróárhoz képest, azaz közvetlenül azelőtt, hogy híre ment: a Boeing háttértárgyalásokat folytat egy lehetséges akvizícióról.

A mostani ajánlat 4,08 milliárd dollárra értékeli a Boeing legfontosabb beszállítóját. Eredetileg a repülőgépgyártó készpénzben fizetett volna a Spiritért, utóbb viszont a mostanában egyre kevesebb friss pénzhez jutó Boeing inkább a részvényeivel való fizetést favorizálta, de a Bloomberg értesülései szerint valamennyi készpénz azért marad a csomagban, és az ügyletre napokon belül rábólinthatnak a felek.

A Boeing újabb pechszériája januárban indult

Brian West, a Boeing pénzügyi vezetője a múlt hónapban jelezte is, hogy olyan konstrukciót kell kidolgozniuk, amely az az anyavállalat hitelminősítői besorolását, megítélését semmiképp sem rontja. A vételár minden bizonnyal alacsonyabb lesz a 4 milliárd dollárnál, mivel az önálló életre kelt Spirit Aero időközben elkezdett más megrendelők után nézni, és meg is találta azt az Airbus személyében.

A páneurópai repülőgépgyártó rögtön jelezte, hogy blokkolni fogja az üzletet, ha nem találnak megoldást a párhuzamosságok felszámolására. Úgy tűnik, ezt sikerül rendezni azzal, hogy a kifejezetten az Airbusnak szállító üzem(ek)et kiveszik a csomagból, s az önállóan folytatja működését, így az összeférhetetlenség problémája is megoldódik. A Spirit felvásárlására semmilyen oka sem volt a Boeingnek – egészen az év elejéig. Mint ismert, január elején az Alaska Air egyik járatának vészkijárati panelje a levegőben kiszakadtés önállósította magát, ezt követően pedig sorozatban jelentették a repülés- és utasbiztonságot súlyosan veszélyeztető, legkülönbözőbb meghibásodásokat, felkeltve a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) figyelmét.

A Boeingnál számos gyártási-ellenőrzési hiányosságra bukkantak, ezek rendezéséig korlátozták a legsikeresebb modelljük, a 737 MAX-család engedélyezett gyártási volumenét. Az is kiderült, hogy a szálak a nehéz anyagi helyzetben dolgozó Spirit Aeróhoz vezettek, innentől

a Boeing jobbnak látta, hogy házon belülre hozza a kulcsfontosságú MAX-ok alkatrészellátását. A Boeing a kínjaiért a Spiritet tette felelőssé. A beszállítót is megviselte a vizsgálatsorozat,

  • az első negyedévet 617 millió dolláros nettó veszteséggel zárták, és
  • 444 millió dollárt égettek el, jóval többet, mint amire az elemzők számítottak.

A Boeing sem áll sokkal jobban, a cég az idei első fél évben 8 milliárd dollárt füstölt el azzal, hogy gyáraiban lelassult a termelés. Hogy egyenesbe jöjjön, áprilisban 10 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket, ezzel 58 milliárd dollárra növelve adósságállományát.

 

Címlapfotó: Getty Images

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink