Visszatérhet Oroszországba a kémkedésért elítélt nő

Hírek MTI
Marija Butyina szoros kapcsolatokat épített ki többek között az amerikai Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjaival is.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet megerősítette csütörtökön, hogy szabadlábra helyezik és kiutasítják az Egyesült Államokból Marija Butyinát; a kémkedésért elítélt orosz nő szombat reggel érkezik meg Oroszországba.

A diplomata elmondta, az amerikai külügyminisztériumtól azt a tájékoztatást kapták, hogy Butyinát pénteken a floridai Tallahasseeben lévő szövetségi börtönből a Miamiban lévő, illegális migránsokat fogadó gyűjtőközpontba szállítják. Butyina még aznap az orosz fővárosba, Moszkvába repül.

A nőt 2018 nyarán vették őrizetbe, nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben tartott csúcstalálkozója előtt. Letartóztatását követően dokumentumokkal alátámasztva részletesen feltárta, hogy részese volt annak az orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését szorgalmazta. Az ügyészek eleinte csupán úgy jellemezték őt, mint aki szexért cserében próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe.

Szoros kapcsolatokat épített ki többek között a befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjaival is. Később, a per folyamán kiderült: Butyina nemcsak saját elhatározásából férkőzött be az amerikai konzervatív körökbe. Orosz kapcsolattartója, Alekszandr Torsin utasítására cselekedett.

Torsin a Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának magas beosztású tagjaként ismert, aki szerepel a nyugat-európai szankciós listákon is, mint egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezet feltételezett tagja. Butyina ugyan beismerte, hogy részese volt a Torsin irányította összeesküvésnek, de tavaly decemberben visszavonta a vallomását. Akkor az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban hangoztatta, hogy „kényszer hatására” tette ezt, és egyébként is olyan bűnökért ítélték el, amelyeket „valószínűleg el sem követett”.

 

Borítókép: Az Orosz Föderáció Polgári Kamarájának sajtóosztálya által 2018. július 18-án közreadott kép az orosz Maria Butináról (b) egy fegyverviselési vitafórumon a kamara egyik moszkvai rendezvényén 2014. február 24-én. A 29 éves Butinát a július 15-én tartóztatták le az Egyesült Államokban és nem kapott lehetőséget arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. (MTI/EPA/Orosz Föderáció Polgári Kamarája)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink