Visszatérhet a rendes kerékvágásba az utasbiztosítási piac

Hírek H. Z.
A koronavírus-járvány miatt az előző években elrendelt korlátozó intézkedések feloldása visszahozta az utazási kedvet: a Netrisk.hu biztosításközvetítő portálon május közepéig értékesített utasbiztosítások száma már közelíti a pandémiát megelőző 2019-es esztendő azonos időszakának kötési szintjét.

Az év eddigi részében a Netrisk.hu oldalán utasbiztosítást kötők közel fele öt országot keresett fel: Ausztriát (16 százalék), Olaszországot (15), Spanyolországot (7), Angliát (5) és Németországot (4). Utóbbi két ország esetében a biztosítást zömmel üzleti, munkavállalási célból kötötték. A nyári szezonban várhatóan Horvátország veszi át majd a lista vezető helyét, és a felsorolt államokhoz csatlakozik majd Görögország és Franciaország is – közölte a biztosításközvetítő.

Közleményükben idézték Cseh Anettet, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetőjét, aki szerint a választott közlekedési eszközök aránya is világosan jelzi a normál utazási szokások visszatérését.

Míg tavaly ilyenkor a repülőgépes utak aránya – elsősorban a még fennálló bizonytalanság miatt – 40 százalék alatt maradt, most meghaladja az 52 százalékot, ami körülbelül a Covid előtti szintnek felel meg

– nyilatkozta.

A május közepéig megkötött utasbiztosítások napi átlagdíja 720 forint volt, ami mindössze 2-3 százalékkal alakul a 2019 hasonló időszakában tapasztalt 700 forint felett. Tavaly ugyan 680 forint volt az átlagos napi díj, de ebben szerepet játszott az utazások arányának eltolódása is: a bizonytalan helyzetben többen választottak közeli célpontot autós utazással – írták a kommünikében.

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink