Visszatér a magyarok hitelfelvételi kedve, februárban már 54 milliárd forintnyi személyi kölcsönt igényeltek

Hírek vg.hu
A kamatok csökkenése meglátszik a hitelezésen. Februárban már 54 milliárd forint személyi kölcsön folyósítottak a bankok. Az MBH Bank a hitelfelvételi kedv további erősödésére számít.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt. 2023-ban majdnem 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank a hitelfelvételi kedv további erősödését várja.

Az MBH Bank adatai szerint továbbra is a lakásfelújítás a legkiemelkedőbb hitelcél, azonban a hitelkiváltás is évről évre emelkedő tendenciát mutat.

Az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt. 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint februárban 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 2,4 millió forint.

Az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője, Soós Csaba elmondta, hogy: A következő hónapokban további élénkülésre számítunk a személyi kölcsönök piacán, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tavasz második fele, a nyár első fele az az időszak, amikor a legnagyobb összegben szokott a hazai lakosság személyi kölcsönért folyamodni.

A növekvő kereslet egyik motorja a személyi kölcsönök kamatának csökkenése. Az MNB adatai szerint fél évvel korábban még 19 százalék fölött volt az új személyi kölcsönök átlagos kamata, az idei februári adatok viszont már csak 18,1 százalékot mutatnak.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink