Visszaszereztük a japán befektetők bizalmát

Hírek
Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt.  A japán befektetők bizalmának visszaszerzése újabb mérföldkő az államadósság kezelésben.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két japán bank, a Daiwa Securities Co. Ltd., Tokyo és az SMBC Nikko Securities Inc, Tokyo közreműködésével az elmúlt másfél hónap során előkészített devizakötvény kibocsátást hajtott végre. A 3 éves futamidejű kötvény 30 milliárd jen összegű, kamata 0,37 százalék. Az ÁKK közölte a devizakötvény kibocsátása bizonyítja, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom tovább erősödik.  

Az ÁKK szakértői kiemelték: az euróra való átváltás (devizaswap) után 0,6 százalék alatti hozamot sikerült elérni, ami Magyarország eddigi legalacsonyabb kamatozású devizakötvény kibocsátását jelenti.

Ide tartozik, japán jen alapú kötvény kibocsátására utoljára 2007-ben került sor, ezt követően az EU-IMF hitelcsomagra szoruló Magyarország már nem tudott a japán kötvénypiacon sem megjelenni.

Az IMF hitelt 2013-ban törlesztette hazánk, az EU-nak pedig 2016-ban fizette vissza az utolsó hitelrészletet. Tavaly az ország visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél. Ezután kezdődhetett el újra a keleti piacépítési folyamat. A nemzetgazdasági miniszter tavaly év végén döntött újabb Szamuráj-kötvény kibocsátásáról, melynek elsődleges célja a biztonság növelése, a többlábon állás, azaz a befektetői kör szélesítése. Az adósságkezelés sikerét mutatja, hogy 2010 óta a kamatkiadások harmadával csökkentek, amely közel 400 milliárd forint megtakarítást jelent.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink