Visszafogott bővülés a faktoringpiacon

Hírek Barát Mihály Tamás
Új rekordot ért el az első negyedévben a magyarországi faktoringpiac, bár a bővülés üteme egy százalék alatt maradt éves összevetésben – derül ki az ágazati szövetség adataiból.

A Magyar Faktoring Szövetség tagjai 793,6 milliárd forintos faktorált forgalmat produkáltak 2021. első negyedévében, amely 0,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a szervezet által közzétett adatokból.

Ez a növekedési ütem ugyan jóval visszafogottabb az emúlt években megszokottnál, viszont a közel 800 milliárdos volumen újabb rekordot jelent a piacon.

A bruttó faktorált állomány 296,7 milliárd forintot ért el az első negyedévben, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A nettó állománynál erősebb, 8,3 százalékos volt a visszaesés, így az ezen a soron kimutatott összeg 242,4 milliárd forintot tett ki. A szervezet adatai szerint 2021 elején összesen 4234 ügyfelet tartottak nyilván a szolgáltatók, amely 1,7 százalékkal több a bázisidőszakinál: az aktív ügyfelek száma viszont minimális mértékben ugyan,

de csökkent éves összehasonlításban, és 3182-t tett ki.

A magyar faktoringpiac tavalyi évét egyébként igen dinamikus növekedés jellemezte. 2020-ra vonatkozóan rekordértékű, 3226 milliárd forintos forgalmat regisztrált a Magyar Faktoring Szövetség, ami dinamikus, 13 százalékos bővülést jelent a megelőző évhez képest. A bruttó faktorált állomány szerényebb ütemben ugyan, de szintén nőtt tavaly: 326,5 milliárd forintot ért el, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 319,8 milliárdnál.

A 2020-as év kapcsán viszont figyelemre méltó, hogy az ügyfélkör méret szerinti összetételénél jelentős mozgások történtek.

Miközben a mikrovállalkozói kör súlya 11-ről 5 százalékra, a középvállalatoké pedig 48-ról 21 százalékra olvadt, a kisvválalkozásoké 11-ről 13 százalékra nőtt. Az igazán nagy ugrás viszont a nagyvállalatoknál következett be: az ügyletek értékének 61 százaléka már hozzájuk kapcsolódott, holott 2019-ben még 31 százalék volt az arány.

(Borítókép: William Potter, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink