Visszaesett az ipari növekedés

Hírek Figyelo.hu

Mindössze 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene augusztusban, ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel kiadott gyorstájékoztatójából. Az első augusztusi becslés alapján így kijelenthető, hogy a márciustól tapasztalt, a válság végével berobbant kiugró növekedés már eddig is fokozatosan csökkent, most pedig megtorpant és visszaesett a válság előtti, alacsony növekedési szintre, különösen a járműipari csökkenés miatt.

2021 augusztusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júliusához képest 2,7 százalékkal csökkent. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet.

Fotó: KSH, VG-grafika

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták.

Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában,

ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal csökkent.

Felértékelődött a szén

(Borítókép: Védőmaszkot viselő alkalmazottak egy karosszéria keretét készítik elő a német Mercedes-Benz autógyárban, Kecskeméten, 2020. március 24-én. (Dudar SZILARD / AFP)

További híreink