Visszadobta a kormány a jegybanktörvény módosítását

Hírek vg.hu
Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte – írta a Világgazdaság.

Visszaküldi további konzultációra a magyar kormány a jegybank alapszabályának sokat vitatott módosítását, hogy ezzel is enyhítse a kormányzat és a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank közti feszültségeket – írta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva.

A lap értesülései szerint a kabinet szerdán vitatta meg, majd dobta vissza további konzultációra a jegybank alapszabályának módosítási beadványát, melyen keresztül a kormány delegáltjai szorosabb felügyelet alá vonhatnák a jegybank működését. Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte. Az MNB egy tegnapi közleményében azt írta, hogy a készülő jogszabály egyes részei ugyanis nemcsak további ellenőrzési joggal, hanem lényegében a jegybank alaptevékenységét is érinthető irányítási joggal ruházná fel a Felügyelőbizottságot, így az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására.

Azt kritizálják Matolcsyék, hogy a tervezet alapján egyes döntéseknél az MNB Felügyelőbizottságának előzetes engedélyére lenne szükség, mely az alábbiak szerint lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására:

  1. Az előzetes jóváhagyás irányítási jogkörrel ruházná fel a tulajdonosi ellenőrzést gyakorló Felügyelőbizottságot, mégpedig az igazgatóság hatáskörének korlátozásával.
  2. Felerősítené egyes feladatok vonatkozásában az igazgatóság és a Felügyelőbizottság közötti véleménykülönbség lehetőségét, ezáltal akadályozva az igazgatósági döntéshozatalt.

A tervezet alapján a Felügyelőbizottság arra is kifejezett felhatalmazást kapna, hogy közvetlenül vagy közvetve, az MNB belső ellenőrzési szervezete által ellenőrizhesse az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságokat (leányvállalatokat), illetve az MNB által létrehozott alapítványok, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodását tulajdonosi ellenőrzés keretében.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink