Vírusos álhírek

Hírek figyelő.hu

Tizennyolcmillió bejegyzést és 330 millió reakciót kapott a közösségi médiában a koronavírus témája, többnyire gyakorlatilag január utolsó hetében. Nálunk 19 ezer bejegyzés született ez idő alatt. A hírek azonban a fake news és az összeesküvés-elméletek igazi melegágyának bizonyultak. Malajziában pár napja hat embert tartóztattak le álhírterjesztésért, mert zombivírusnak állították be az új járványt – írja a Figyelő.

Anno a 2001. szeptember 11-i támadások során, esetleg Donald Trump amerikai elnök megválasztásakor bolydult fel annyira a világháló, mint most, a Vuhanból indult koronavírus-járvány kapcsán.

Ahogyan az ijedtség, illetve a félelem úrrá lett a világon, úgy nőtt hihetetlen sebességgel a vírussal kapcsolatos online hírek, pontosabban főként álhírek (fake news) mennyisége. A fake news jelenség – mint tudjuk – nem új, de mértéke és pimaszsága ma már szinte hónapról hónapra növekszik, extrém minőségi mélységekbe csúszva.

A legmeredekebb történet a vírus kapcsán az a malajziai Twitter-bejegyzés volt, amelyet a 130 ezer követővel rendelkező KKMPutrajaya tett közzé: e szerint élőhalottak módjára rángatóznak a betegek – így kötve össze a népszerű zombifilmek „meseforgatókönyveit” az állítólagos valósággal.

A maláj rendőrség hat embert tartóztatott le rémhírterjesztésért, egyúttal az ottani egészségügyi tárcának hivatalos közleményben kellett megnyugtatnia a lakosságot: szó sincs zombivá változó betegekről, a többség felépül, és a halálozási arány két-három százalékos, tehát nem sokkal nagyobb egy klasszikus új influenzajárvány esetében tapasztaltnál – ellentétben a korábbi SARS- vagy MERS-vírusokkal.

Csak itthon közel 19 ezer bejegyzés született január végéig a témában a közösségi médiában. Az első nagy kiugrást az okozta, amikor január 24-én cikkek tucatjai foglalkoztak itthon is azzal, hogy öt nap alatt felépítenek Kínában egy új kórházat a betegek számára. Nálunk a hírportálok után elsősorban Facebook-posztokban és -kommentekben foglalkoznak a vírussal, a többi médiafelület elhanyagolható.

A kutatók is megállapítják, hogy a hírek, közlemények, orvosi tanácsok mellett nagy súllyal jelennek meg az álhírek, összeesküvés-elméletek. „Emberkísérletnek, terrorizmusnak vagy egyszerű hoaxnak állítják be a jelenséget a radikálisabb felhasználók” – húzzák alá a szakértők.

E cikk kapcsán szintén intenzív diskurzus kezdődött a tájékozottságról, az álhírekre és félinformációkra fogékony közönségről is.

.

Borítókép: Tetiana Yurchenko, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink