Vírusokkal az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen

Hírek vg.hu
Egyre több antibiotikum-rezisztens fertőzés alakul ki, amelyek nemsokára a megbetegedések fő okai lehetnek. Kintses Bálint kutató szerint a bakteriofág vírusok ártalmatlanok az emberek számára, és könnyen felvehetnék a harcot a baktériumokkal szemben.

A Kelet-Közép-, illetve Délkelet-Európában, elsősorban kórházakban terjedő, antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen fejlesztenek különleges eljárást, illetve szolgáltatást Kintses Bálint vezetésével a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (HUN-REN SZBK) – tájékoztatta a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a baktériumokat éppúgy támadják különféle vírusok, mint az embert, ám ezek a bakteriofág vírusok az emberek számára ártalmatlanok, csak a baktériumokban szaporodnak. Különleges tulajdonságuk, hogy képesek elpusztítani azokat a szuperbaktériumokat, amelyek ellen az elmúlt évtizedekben kifejlesztett antibiotikumok már hatástalanok. Kintses Bálint kifejtette,

2050-re az antibiotikum-rezisztens fertőzések okozta megbetegedések vezető halálokká válhatnak a világon.

A sok évtizeddel ezelőtt megjelent első antibiotikumok a legtöbb baktérium ellen hatásosak voltak, ám a baktériumok egy része ellenállóvá vált e széles spektrumú szerekkel szemben. Az antibiotikumok piacra dobása is nehéz, anyagilag sem túl jövedelmező folyamat, hiszen csak rövid ideig kell ezeket szedni, szemben egy daganatterápiás szerrel. Egyre nagyobb szükség van alternatív gyógyszerekre, eljárásokra, ezek közül a legígéretesebbek a bakteriofágok.

Kintses Bálint a legmodernebb biotechnológiai eszközök segítségével egy folyamatosan frissülő baktériumtérkép elkészítésén dolgozik munkatársaival

és együttműködő partnereivel, amely megmutatja az adott régióban elterjedt rezisztens kórokozók fajtáit, változatait. Az így kapott információk alapján pedig már egy olyan „fágkoktélt” lehet elkészíteni, amely eredményesen veheti fel a harcot a kórházi fertőzésekkel. A nagy feladat a bakteriofágok korábban nehézkes használatával kapcsolatos problémák megoldása, a veszélyes baktériumfajok terjedési dinamikájának modellezése és annak az időintervallumnak a megbecslése, amikor a bakteriofágok képesek hatni.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink