Virág Barnabás: a monetáris szigorítást belátható időn belül folytatni kell

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. Az inflációs környezet tartós lesz, a szigorítást belátható időn belül folytatni kell – mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Előzőleg, az áprilisi és márciusi ülésen a monetáris tanács 100-100 bázisponttal, a februári és januári ülésén 50-50 bázisponttal emelte meg a jegybanki alapkamatot. Az MNB 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács ülését követő online tájékoztatón elmondta: idén áprilisig azt lehetett látni, hogy a szokásosnál jelentősebb átárazások történtek hazánkban, amelyeknek a felét, egyes esetekben a kétharmadát az élelmiszerek adták, a költségoldali hatások ezt követően gyorsan beépülnek a fogyasztói árakba. Ezen a területen a termelői árak gyors, mintegy 20 százalékos áremelkedéseket mutattak. Májusban arra lehet számítani, hogy 10,5 százalékra is nőhet éves szinten az infláció – jelezte Virág Barnabás. Az inflációs várakozások is magasak, a nagyon feszes munkaerőpiacon pedig az a kulcskérdés, hogyan alakulnak majd az idei béremelések.

A gazdaság jelentősen bővül

Rövid távon fokozódni fog az inflációs nyomás, a munkaerőpiac nagyon gyorsan helyreállt – mondta az alelnök. A feszes munkaerőpiac a magas inflációs környezetben éven belül béremeléseket is hozhat, amit a jegybank kiemelten figyelni fog és reagál is majd arra.

Kiemelte: a magyar gazdaság növekedési képessége erős, az év egészében a gazdasági növekedés az európai élmezőnyben teljesíthet. Az első negyedévben gyors gazdasági növekedést tapasztaltunk, a második negyedévben is erőteljes bővülés várható, az orosz-ukrán háború viszont nagy kockázatokat jelent. Elmondható, változatlanul bizonytalan a nemzetközi gazdasági környezet, és jelentős az inflációs nyomás.

Ezeket tényezőket figyeli az MNB

Virág Barnabás jelezte: a külső tényezők közül arra érdemes figyelni, hogy a nagy jegybankok hogyan reagálnak majd a megváltozott inflációs közegre, elindult ugyanis egy monetáris politikai váltás, ami minden feltörekvő országra hatással lesz – mondta Virág Barnabás. A belföldi folyamatok közül az Európai Unióval fennálló kérdések rendezését nézi elsősorban a jegybank, valamint az egyensúlyok helyreállítását célzó intézkedéseket figyeli, így a már bejelentett adóemeléseket.

Virág Barnabás rámutatott: a korábbi 100 bázispontos emelések elengedhetetlenek voltak, A következő időszakban 50 bázisponttal fogja növelni az alapkamatot az MNB, miközben az egyhetes betétnél a 30 bázispontos emelést lépi meg a jegybank. A két kamatszint összeérése az év második felében várható, a korábban jelzettnél tovább maradnak fenn a szigorú monetáris kondíciók. Kiemelte: júniusban az egyhetes betéti ráta meghaladja majd a 7 százalékos mértéket, a cél az, hogy az alapkamat fokozatosan felzárkózzon az egyhetes betéti rátához. Az inflációs környezet tartós marad, a szigorítást belátható időn belül folytatni kell – mondta a jegybank alelnöke. Az MNB addig folytatja a kamatemelési ciklust, amíg az inflációs várakozások fenntartható módon az inflációs cél közelében nem stabilizálódnak – hangsúlyozta Virág Barnabás.

(Borítókép: Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink