Világszínvonalú megnyitóval kezdetét vette a vizes VB

Hírek
A tegnap esti megnyitóval hivatalosan megkezdődött a FINA vizes világbajnokság. A nagyszabású műsor elképesztő látványtechnikát vonultatott fel, a táncprodukciók közül kiemelkedett a Román Sándor nevével fémjelzett Experidance produkciója.

Történelmi pillanatképekre épült a dramaturgia, a világ és a víz keletkezésével indult a műsor, hogy aztán megjelenjen Pannónia, a honfoglalás és táltoskultúra, majd a reneszánsz és a kiegyezés időszakán át eljussunk Hajós Alfrédhez, az első magyar olimpikon sporttörténeti epizódjához.

MTI,Koszticsák Szilárd

A Lánchíd pesti hídfőjénél kialakított, uszályokra épített óriásszínpad hátteréül a budai Vár szolgált, világszínvonalú fényfestéssel illusztrálva a színpadi produkciót. Káel Csaba rendező kiváló arányérzékkel állította össze a műsort, a fellépő hazai művészek és szakemberek kifogástalan, profi show-val bizonyították, hogy nem okoz gondot egy gigaprodukció megvalósítása, az utolsó szögig minden rendben volt.

Megvilágított vízfüggöny, háttérben nemzeti színű fényfestés a budai Váron.
MTI/Koszticsák Szilárd

A szervezők hagyományt is kívántak teremteni azzal az ötletükkel, hogy az olimpiai lánghoz hasonlóan legyen egy szimbóluma a megnyitóknak, egy szökőkút, melyet jelképesen Egerszegi Krisztina hozott működésbe.

Egerszegi Krisztina. MTI/Koszticsák Szilárd

A protokolláris részben sorrendben az uruguyai FINA elnök, Julio C.Maglione, Tarlós István főpolgármester és Áder János köztársasági elnök röviden méltatta az eddig elvégzett munkát, a sportolók esküt tettek a fair és tiszta versenyzés mellett, majd hatalmas tűzijáték zárta az estet.

Tűzijáték a megnyitó végén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Külön öröm volt hallani Bogányi Gergely Liszt-rapszódiáját a saját fejlesztésű zongoráján. A villámgyorsan beugró CeeLo Green produkciójának elején volt némi hangosítási hiba, a balliberális kollégák instant kielégülésére. A megnyitó interpretálásában az Index azt hozta, amit tud, a fényfestésről drogos élményeik jutottak eszükbe az újságíróknak, a magyar tematikától mindig kirázza őket a hideg, de ez legyen az ő bajuk. Tegnap még gigabakit írtak, de aludtak rá egyet, ma már pici hanghibáról beszélnek. A hvg.hu publicistája bőgatyában és fütyülős barackban bővelkedő jeleneket látott, kedves toposza ez a liberális sajtónak, de ez valami párhuzamos valóságban lehetett, mert ilyet a színpadon nem láthattunk.

Nem egy cikk jelent meg korábban az esemény bagatellizására, marginalizálására, a fókusz csak a költségvetés növekedésén volt. Ehhez képest a szervezőbizottság adatai szerint a július 30-ig tartó elit vb-re 2400 versenyző és 1600 akkreditált kísérő érkezik, míg az augusztus 7. és 20. között sorra kerülő masters vb-re 12 ezer nevezés futott be.

Rekordszámű résztvevővel zajlik tehát a világbajnokság. Óriási lehetőséget kapott Budapest, hogy felhelyezze magát a világ jelentős sporteseményeinek térképére, és megerősítse helyét a turisztikain. A megnyitó – mint a marketing és országimázs leghatékonyabb eszköze – kiválóan vizsgázott. A beruházások még évtizedekig rendelkezésre állnak a szabadidős és profi sportolók részére, a Margitszigetet pedig már rég rendbe kellett volna tenni.

Sokba került kétségtelen, mert rengeteg  – kevésbé látványos  – beruházást is érintett a gigaprojekt, erről is hajlamosak elfelejtkezni a lopást kiáltók. De Budapest és Balatonfüred egy erős hajrával felkészült a versenyek lebonyolítására, innentől pedig már a sportolókon a sor, nekik kell bizonyítani.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink