Világraszóló magyar műanyagbontó újítás

Hírek Halaska Gábor
Bár még csak a kutatási fázisban jár a Poliloop nevű magyar környezetvédelmi projekt, de már elképesztő nemzetközi sikereket értek el.

Olyan baktériumok, mikroorganizmus törzsek születtek a fejlesztés során, amelyek már normális hőfokon képesek arra, hogy legtöbb csomagolóanyagként, manapság használt műanyagot „el tudják fogyasztani”. Azaz képesek lebontani polipropilént, polisztirolt és polietilént is, méghozzá nem évszázadok-évezredek, hanem akár hetek alatt is. Magyarán szinte egy csapásra megoldanák a hulladékgazdálkodás egyik leégetőbb mai problémáját, a fent nevezett műanyagfajták hatékony eltüntetését. Illetve látványosan csökkenthetnék például az óceánokba jutó műanyagok mennyiségét.

Pár hónapja, tavaly decemberében beválogatták őket a világ egyik legnevesebb „startul-keltetőjébe” Techstars nevű akcelerátor Abu Dhabiban futó al-programjába, és nemrég a csapat egy másik rangos versenyen is bizonyított. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Innoenergy PowerUp! Nevű versenyének online magyar fordulóját nyerték meg április végén.

Az elmúlt hetekben, a Techstars programja után ráadásul nem kevesebb, mint 20 – zömmel nemzetközi – tőkealappal tárgyaltak.

A teljes interjú a Figyelő 2020/20. számában olvasható
(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink