Világnemzet vagyunk saját hazával

Hírek
Az anyaország kormánya azon van, hogy a magyar nemzet minden tagja otthon érezhesse magát idehaza, a világban szétszórt magyarság pedig a nemzeti büszkeség forrása egyben erőtartaléka Magyarországnak. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács több mint kilencven szervezetének képviselőit Budapesten. Ők a világban szétszórt mintegy két és fél millió Kárpát-medencén kívül élő nemzettársunk szószólói.  

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy az egyszerűsített honosítási eljárást, illetve a magyar állampolgárság megállapítását már több mint egymillióan kérték, és hamarosan leteheti az esküt az egymilliomodik külhoni magyar állampolgár, mint mondta, jó lenne, ha december ötödikén (utalva a 14 évvel ezelőtti kudarcos népszavazás évfordulójára – a szerk.). Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfő-helyettes a tanácskozás szünetében pontos számot is mondott: 1 millió 1859 az új magyar állampolgárok száma.

 

Orbán Viktor az ország állapotáról szólva a Magyar Diaszpóra Tanács hetedik ülésén kijelentette, Magyarország a saját lábára állt, rendbe tette pénzügyét, gazdaságát, nem szorul külföldi segítségre. Szólt arról, hogy míg 2010-ben az országban  3 millió 700 ezer munkavállaló volt, és mindössze 1 millió 800 ezren fizettek adót, ma 4 millió 400 ezren dolgoznak, és mindannyian adófizetők. Ez biztosítja a pénzügyi stabilitást, s erre családpolitikát, mindenféle szakpolitikát lehet építeni.

Magyarországon családokat támogató politikát folytatunk, nemcsak mert helyes, hanem kényszer is – mutatott rá a kormányfő, hiszen az ország demográfiai katasztrófa felé tartott. Még ma is nehéz a helyzet, de mi nem a bevándorlókkal akarjuk kipótolni sem a munkaerőhiányt, sem a népességet, hanem családpolitikával. A cél az, hogy 2030-ig a termékenységi ráta elérje a 2,1, ami a nemzet fenntartásához szükséges. A rátát egyébként az Orbán-kormányoknak 1,26-ról sikerült 1,49 -re felhoznia. Hazánk nemzetközi szerepével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a kritikákat, a nem alpári támadásokat a tisztelet jelének tekinti, hiszen sikeres a gazdaságunk, a migrációs politikánk, és számos nagyhatalom képviselőjével találkozott Budapesten vagy külföldön, és megkezdtük a V4-ek súlyának kiterjesztését, ugyanakkor szélesebb együttműködés is körvonalazódik. Szomorú történetként szólt az ukrajnai magyarságot sújtó oktatási törvényről, hiszen ez szerzett jogokat vesz el, ezért ezt számon kell kérnünk. Figyelmeztetett, hogy Kijevben előkészületben van három hasonló diszkriminatív törvény, ezért időben lépni kell.

Ami az Európai Unió jövőjét illeti, a magyar miniszterelnök szerint a nemzeti kultúrára és a keresztény gyökerekre építő kelet-közép-európai országoknak be kell rendezkedniük az együttélésre a bevándorlást pártoló országokkal, de nem hagyhatjuk, hogy az utóbbiak ránk kényszerítsék akaratukat.

Mind Orbán Viktor, mind nemzetpolitikai helyettese, Semjén Zsolt arra szólította fel a jelenlévőket, illetve a sajtót, hogy támogassák aláírásukkal és népszerűsítsék az MinortySafe Pack nevű európai polgári kezdeményezést, amelyhez 1 millió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió tagországaiban, hogy Brüsszel normát fogadjon el az őshonos nemzeti kisebbségek jogvédelméről. A kezdeményezést mások mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indította el, jelenleg mintegy 150 ezren írták alá. A Diaszpóratanács ülésén aláíróstandot nyitó Vincze Lóránt FUEN-elnök a Figyelőnek elmondta, hogy jövő tavaszig Magyarországon legalább 400 ezer támogatóra számítanak, de ehhez minél szélesebb kampányt kell indítani. Erdélyben mintegy negyedmilliót gyűjtenkek majd össze, a Felvidéken a Magyar Közösség Pártja 60 ezret ígért. Az Unió szabályai szerint minden tagországban lehet gyűjteni a szignókat, de legalább hét országban kvóta szerint, azaz az tagállam lakosságához mérten egy minimális küszöböt kell teljesíteni. Romániában ez a minimum 24 ezer, Magyarországon 15700, Szlovákia 9750, Szlovénia 6 ezer, de Németország például 72 ezer.

Az európai kisebbségi kezdeményezést a nem európai magyar szervezetek is támogatják, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány mind az aláírás európai népszerűsítésében, mind pedig az Egyesült Államokban a politikai döntéshozók körében végzett lobbitevékenységgel, illetve európai nyomásgyakorlással.

Borítófotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink