Világközpontból szervezett kommunista forradalmak

Hírek
Tizennyolc esztendeje, február 25. a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. 1947-ben, ezen a napon hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ezt követően került sor a kékcédulás választásokra és a kommunista hatalomátvételre a parlamentben.  

Alulról jövő kezdeményezés, népi mozgalom volt a kommunizmus? Az ideológusok a proletariátus gyermekei voltak?

Claude Henri de Rouvroy de Saint-Simon, nemes, majd a francia forradalom után sikeres üzletember, Robert Marcus Owen, New Lanarck-i posztógyáros, François Marie Charles Fourier, besançoni gazdag kereskedőcsalád gyermeke, Karl Marx, vagyonos középosztálybeli famíliában látta meg a napvilágot, Friedrich Engels textilgyáros dinasztia sarja.

A francia forradalom, a párizsi kommün, az októberi szocialista forradalom, a magyar tanácsköztársaság bajkeverői közül sokan, úgynevezett hivatásos forradalmárok voltak. Ma terroristáknak mondjuk az efféle alakokat. Miből éltek, kitől kaptak fizetést a hatalom megkaparintása előtt?

Más európai nagyvárosok mellett Berlin készséggel kínált menedéket a szülőföldjükről kitiltott komcsiknak. A weimari köztársaság havi 3 millió arany márkával támogatta Lenint és a bolsevikokat, a polgárháború alatt jelentősen emelve az apanázst, miközben a Szovjetunióban 5 millióan éhen haltak.

Sikerüket világméretű szervezettségüknek köszönhették. Ennek kulcsa a blueprint teória, amely szerint központi irányítással, azonos modell nyomán, helyi viszonyokra alkalmazva hajtották végre a tömegek felhergelését, amelyet aztán forradalomnak neveztek el. S ha már meggyengült az államrend, átvehették a politikai hatalmat. Ekkor már nyíltan megvallva a diktatúrát, amennyiben nevükben is viselték: proletárdiktatúra.

Nem téved a kedves olvasó, ha az NGO-k bajkeveréséből szintén kiolvassa a blueprint teóriát.

Természetesen a leggyengébb láncszemnél, Oroszországban kezdték a vircsaftot, ahol nem hogy szervezett munkásságról, de munkásságról alig eshetett szó. Elgyengítették, szétverték az egyházat, ezzel a férfi és nő kapcsolatán alapuló családmodellt, kriminalizálták ellenségeiket, átírták az ország történelmét. A Téli Palota "ostromát" bemutató Eizenstein-film, az Október forgatásán, ahol az egykori felkelők magukkal vitték saját fegyvereiket, többen sérültek meg, mint a soha nem volt ostrom alatt. A valóságban a csőcselék ráakadt a cári borospincére, és többet mit sem törődött a forradalommal.

A szomorú nem csupán az, hogy a győztes írja (át) a történelmet, hanem, hogy mind a mai napig, a röpke győzelmét már elfeledő – lásd MSZP mai állapota – kommunista pártok írta történelmet tanítják világszerte. A marxizmus-leninizmus kísértetének szelleme járja be még mindig Európát.

Borítókép: a Terror Háza Múzeum egyik illusztrációja/MTI, Bruzák Noémi

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink