Világgazdaság Állásbörze: fókuszban a rugalmasság

Hírek vg.hu
Aki ma dolgozni akar, talál lehetőséget, azonban a földrajzi hely, mobilitás meghatározó tényező lehet – hangzott el a Világgazdaság Állásbörzén tartott szakmai kerekasztal-beszélgetés során.

Kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Világgazdaság állásbörzéje Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, Zsoldisné Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület ügyvezető igazgatója, valamint G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója részvételével.

A Világgazdaság tudósítása szerint a fórumon elhangzott, hogy jelenleg százkilencvenezer álláskereső és 70-80 ezer betöltetlen álláshely van a statisztikák szerint Magyarországon. Tehát aki ma dolgozni akar, talál lehetőséget, azonban a földrajzi hely, mobilitás meghatározó tényező lehet.

A résztvevők úgy látják, vannak álláskeresők, akik képzettségük, lakhelyük földrajzi elhelyezkedése miatt nem találnak állást. Az építőipar és a szolgáltatószektor az, ahol leginkább keresik a munkaerőt. Az építőiparban még futnak olyan beruházások, ahol a képzett szakemberek hiányoznak. Kevés még az a fórum, ahol a cégek elmondhatják, milyen szempontok alapján keresnek munkavállalókat. Ezért érdemes lehet már a középiskolában elkezdeni az ilyen irányú kompetenciafelkészítést. Megjelennek olyan szempontok is, amelyek nem csupán a szakmához kapcsolódnak.

Az a cég, ahol nincs távmunka-lehetőség, nehéz helyzetbe kerülhet a jövőben, és a bérigények is nőttek az inflációval párhuzamosan – hangzott el egy másik tételmondatnak tekinthető megállapítás. A felszólalók úgy látták: nem „kész” emberekre, hanem „jó alapanyagra” van szükség. A környező országokhoz képest rosszul állunk nyelvtudás területén. Csökken a szakmunkástanulók, technikusok száma is, egyre kevésbé népszerű a több műszakos munkarend.

Egy munkáltató sikere a kompromisszumkészségen és a gyorsaságon is múlik – érveltek a szakértők. A munkaidő tekintetében is szükséges a rugalmasság.

Ami az átalakulást illeti, megváltoztatják az autóipari beruházások a magyar munkaerőpiacot, ahol nem csak magyar munkaerő lesz, hiszen ekkora munkaerőigényt csak magyar munkavállalókkal már nem lehet kiszolgálni. A műszaki terület „örök sláger”. Akár gyártás, akár informatika, akár villamosság, fontos: a digitalizáció segíti, és nem elveszi a munkánkat, és az összes generációt szükséges bevonnunk a munkaerőpiacra, az atipikus foglalkoztatási formákat és a részmunkaidőt is ki kell használni.

Borítókép: Világgazdaság Állásbörze (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

További híreink