Videóval emlékeztették Junckert, miért nem szabad Marxot ünnepelni

Hírek
A többek között a brit és a lengyel kormánypártot is sorai közt tudó Európai Konzervatívok és Reformisták Európai (ECR) parlamenti frakciója is nyíltan elítélte, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Marxot mentegető beszédet mondott a szobafilozófus szoboravatóján.

Nagy port kavart, hogy nemrég Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke Karl Marx szerepét relativizálta az ő eszméire épülő tömeggyilkos rendszerek kialakulásában. Arra már sokan legyintenek, hogy nyugati baloldaliak egyfolytában a szobafilozófus zagyvaságaira hivatkoznak, mikor világképüket felvázolják, Juncker viszont az Európai Parlament (EP)legnagyobb jobboldali frakciójának, az Európai Néppártnak a tagja, amelyben a Fidesz képviselői is ülnek. Épp ezért volt érthetetlen, amikor elvileg jobboldali politikusként házhoz ment a…kokiért, és Marxot dicsérő beszédet mondott Trierben egy olyan szobor avatásán, amelyet a kommunista Kína ajándékozott a városnak.

Az “igazi, nyugati értelemben vett szalonképes konzervatív” Juncker cselekedetét sokan el is ítélték a jobboldalon, így tettek a magyar kormánypártok is, és az EP egy jobbos frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformisták. Az ECR két bejegyzést is szentelt az ügynek Facebookján. Úgy fogalmaztak: “A marxizmus arról szólt, hogy elvegye a szabadságot és a választás lehetőségét az emberektől, hogy megossza a társadalmat és végtelen hatalmat adjon az államnak. Ez egy olyan ideológia, amelyet soha nem szabad ünnepelni, különösen az Európai Bizottság elnökének nem, aki a szabadság és az egyenlőség értékeit képviseli”.

Ehhez hozzáfűztek egy Ronald Reagan, egykori amerikai elnöktől származó idézetet is: “Hogyan írnál le egy kommunistát? Nos, ő olyasvalaki, aki Marxot és Lenint olvas.
És hogyan írnál le egy antikommunistát? Ő olyasvalaki, aki érti Marxot és Lenint”.

Egy másik bejegyzésükben brit képviselőjük videóban emlékeztet arra, miért a kommunizmus az emberi történelem egyik legfélelmetesebb ideológiája, amit soha nem szabad ünnepelni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink