Vezetünk a drágulásban

Hírek
Európa élvonalában van Magyarország a lakásárak emelkedésében.

Európa élvonalában van Magyarország a lakásárak emelkedésében, az eredmények hátterében a magyar gazdaság jó teljesítménye, a bérek folyamatos emelkedése áll, a lakásárak további növekedésére vélhetően a demográfiai program lakásvásárlást ösztönző elemei, illetve a 2020-tól megváltozó áfa-szabályok is hatással lesznek az ingatlan.com és az OTP Ingatlanpont elemzései szerint, amelyekben az Eurostat 2019. első negyedéves lakásárakat vizsgáló adataira reagáltak.

Az Eurostat adatai szerint az év első három hónapjában az unióban átlagosan 4 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, Magyarországon viszont 11,3 százalékkal, ezzel az értékkel Magyarország áll az első helyen az unióban. 

Az ingatlan.com közölte, az Eurostat adatai szerint a magyarországi lakásárak 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek, ez a legmagasabb érték az Európai Unióban. A dobogón Írország és Csehország szerepel 31, illetve 30 százalékos emelkedéssel, majd Lettország következik 29 százalékkal. 

A lakások iránti keresletben kulcsszerepe van a fizetések alakulásának, ebből a szempontból is a legjobbak közé tartozik Magyarország, ugyanis 2015 és 2018 között 29 százalékkal emelkedtek a bérek. Ezt az eredményt csak Litvánia múlta felül, ahol az Eurostat 30 százalékos béremelést regisztrált. 

(Boritókép: GettyImages)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink