Vészhelyzeti üzemmódban az orosz pénzpiacok

Hírek D. GY.
Zuhan a rubel, lefagytak a tőzsdék, 10,5 százalékponttal emelt kamatot az orosz jegybank. 

Több mint a duplájára, 20 százalékra emelte irányadó kamatát az orosz jegybank, miután a nyugati szankciók hatására a rubel csaknem 30 százalékkal zuhant. “Az orosz gazdaság külső kondíciói radikálisan megváltoztak” – áll a jegybanki közleményben. A rubel árfolyama 118-ra, csaknem a duplájára emelkedett a dollárral szemben hétfőn, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök készenlétet rendelt el a nukleáris haderőnél, a nyugati hatalmak pedig elkezdték az országot elvágni a nemzetközi pénzügyi fizetési rendszertől.

A leghosszabb lejáratú orosz dollárkötvény – egy 7 milliárd dollár összegben kibocsátott 2047-ben lejáró papír – árfolyama a névérték 35 százalékára zuhant. Az S&P Global múlt pénteken bóvli kategóriába vágta vissza az orosz adósság minősítését. Moszkvában felfüggesztették a részvényekkel és a derivatívákkal folytatott kereskedést, a világ más tőzsdéin azonban meredeken zuhant az orosz értékpapírok jegyzése. A Szberbank letéti igazolásai – amelyekkel Londonban kereskednek – 75 százalékkal, a TCS Group 78 százalékkal zuhant, a Gazprom árfolyama megfeleződött.

Norvégia közölte, hogy az olajbevételeket, 1,3 ezer milliárd dollárt kezelő állami vagyonalap kiszáll minden orosz befektetéséből. A brit BP, amely a Rosznyeft legnagyobb tulajdonosa eladja 20 százalékos részesedését az orosz állami olajtársaságban.

(Borítókép: Kirill Kallinikov, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink