Vészforgatókönyvre készül London a vírus miatt

Hírek Figyelo.hu

Az Egyesült Királyságban rekord számú megbetegedést jelentettek az ünnepi időszak alatt. Boris Johnson megbízást adott a brit kormány minisztereinek, hogy

állítsanak fel egy készenléti tervet arra az esetre, ha a munkavállalók negyede kiesne a munkából a koronavírus miatt

– írta a BBC.

A vírus terjedése minden területet megbénít, beleértve a közszférát, a tömegközlekedést, és különösen azokat az iparágakat sújtja, ahol a dolgozók munkaköre nem teszi lehetővé a home office-t, ez teljesen megakasztja a folyamatokat – emelte ki a VG szemléje.

Bajban vannak az iskolák, a gyermekek tanárok nélkül maradtak, sok helyen a nyugdíjas pedagógusokat rendelik be, de az idősek és a fogyatékkal élők gondozása is megoldásra vár, az ápolókból is hiány van.

Egyre többen kerülnek karanténba, a cégek és a dolgozók óvatosak, betartják a szabályokat, mert a vírus akár egy egész munkahelyen is végigsöpörhet, ugyanakkor kezd nyomasztóvá válni a munkaerőhiány. Angliában, Walesben és Észak-Írországban hét napig, Skóciában tíz napig szükséges izolálniuk magukat a fertőzötteknek. A pozitív teszttel rendelkező személyek kontaktjaira szintén tíz napos karantén vár az Egyesült Királyság területén. Sokan szeretnék a karantént amerikai mintára öt napra csökkenteni, de a szakemberek szerint ez még nem elég biztonságos, mert egy a betegségből még ki nem gyógyult ember nagy eséllyel tovább adhatja a fertőzést.

Az omikron variáns miatt az országban

komoly fennakadásokra számítanak a következő hetekben, a hivatalokban és a vállalkozásoknál egyaránt.

A szokásosnál is magasabb létszámhiány várható.

(Borítókép: Europress/AFP/Glyn KIRK)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink